SDP, HSS i HNS u "narodnoj koaliciji", HDZ može sam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najava prve velike predizborne koalicije – koju će potpisati SDP i HSS – pokrenula je niz spekulacija tko će s kime, zapravo, na izvanredne izbore za Hrvatski sabor koji bi se trebali održati 11. rujna. Politički analitičari upozoravaju kako je to veliki test za hrvatsku politiku i sve njezine sudionike, te da još ništa "nije gotovo", bez obzira na trenutačni rejting oporbenih stranaka što ga pokazuju recentna istraživanja javnog mišljenja. Izborni rezultat odlučiti ipak će manje stranke, sastavi mogućih predizbornih saveza te promijenjeni koalicijski potencijal HDZ-a. Mnogo bolja slika raspoloženja javnosti znat će se nakon što HDZ 17. srpnja potvrdi novog predsjednika, Andreja Plenkovića, čiji će prvi zadatak svakako biti pridobivanje kvalitetnih partnera za predizbornu i postizbornu suradnju.

HDZ ima veći koalicijski potencijal

- Kada Andrej Plenković postane predsjednik HDZ-a, situacija se mijenja. On ima veći koalicijski potencijal od Zorana Milanovića i može oko sebe okupiti partnere koji donose glasove, naglašava politolog Davor Gjenero i dodaje: "Ali, predizborne koalicije na rujanskim izborima nisu najvažnije. Mnogo je važnije što će se događati nakon izborne nedjelje i tko bi mogao u koaliciju s Mostom."

- Most bi mogao dogovoriti suradnju s Plenkovićevim HDZ-om, dok sumnjam u koaliciju poslije izbora sa SDP-om, potvrđuje analitičar Žarko Puhovski.

Da u HDZ-u ne smatraju kako su predizborne koalicije najvažnije potvrdio je i sam Andrej Plenković, koji je prije nekoliko dana izjavio kako bi volio da koaliraju s HSS-om, ali kako njegova stranka može i sama na izbore. S obzirom na odluku Glavnog odbora HSS-a da se koalira sa SDP-om, HDZ bi na izbore mogao i bez "privjesaka" poput raskoljenog HSPAS-a ili iznimno konzervativnog Hrasta.

Prema najavama s Iblerova trga, SDP će uoči izbora okupiti široku, "narodnu koaliciju", u kojoj bi se našle stranke centra, odnosno Hrvatska narodna stranke, Hrvatska stranka umirovljenika i HSS kao novi-stari partner s kojim su surađivali u doba Vlade Ivice Račana.

Iz izborne kombinacije ispali su Hrvatski laburisti, za koje je napomenuto da više "nema mjesta" u koaliciji koju je okupio SDP, što znači da, očito, više nema mjesta ni za niskorejtingirani HSLS.

Sa SDP-om neće ni IDS, gdje su već najavili izlazak na izbore u koaliciji s Primorsko-goranskim savezom i Listom za Rijeku.

"IDS je najmudrija stranka u nacionalnoj političkoj areni. Ne daju se uvući pod skute SDP-a i njegove koalicije," naglašava Davor Gjenero. S time se slaže i dr. Puhovski: "IDS će svoje mandate sam osigurati, a vjerujem da je i točna računica kako će ljevica dobiti više mandata izađu li na izbore bez SDP-a."

Nakon izjava Andreja Plenkovića, mnogo veća enigma je budućnost dosadašnje Domoljubne koalicije. "HDZ bi se isplatilo da sam ide na izbore, te potom sklapa postizbornu koaliciju ako bude u prilici. Što se tiče HSS, vjerujem da oni u koaliciji sa strankama drukčijeg svjetonazora ne postižu izbornu sinergiju koja donosi glasove i mandate. I oni mogu izaći sami, te osvojiti mandate u drugoj i sedmoj izbornoj jedinici," analizira Gjenero. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter