SDP-HNS: Velik rast nezaposlenosti u Buzetu

S konferencije za novinare Kluba vijećnika SDP-HNS (G. ČALIĆ ŠVERKO)
S konferencije za novinare Kluba vijećnika SDP-HNS (G. ČALIĆ ŠVERKO)

"Od 2007. godine do danas Buzet bilježi konstantan rast broja nezaposlenih od gotovo 300 posto te pad proračuna sa 47,71 milijuna na 37,26 milijuna kuna. Samo od prosinca prošle godine zabilježen je gotovo 6-postotni porast nezaposlenih kojih trenutno ima 263. Rješenje za zaustavljanje negativnog trenda je hitno stavljanje u funkciju barem jedne privredne zone i poticaji gospodarstvu", istaknuo je HNS-ovac Vlatko Mrvoš na konferenciji za novinare Kluba vijećnika SDP-HNS.

Oporbeni vijećnici podsjetili su da su iznijeli brojne amandmane na prijedlog proračuna koji većim djelom nisu prihvaćeni te su prilikom glasanja bili protiv njegova donošenja jer odražava politiku lošeg kontinuiteta i znači nastavak pada gospodarstva, razvoja, ali i porast broja nezaposlenih.

- Najviše amandmana uputili smo na prijedloge poticaja gospodarstvu za koje smatramo da su izrazito mali i gotovo simbolični. Na tim smo stavkama predložili uvećanje sa 955.000 na 1,42 milijuna kuna jer smatramo da je to minimum koji bi se gospodarstvu koje i puni taj proračun, moralo vratiti. Međutim to nije prihvaćeno, istaknuo je SDP-ovac Vedran Majcan.

U situaciji teškog gospodarskog stanja, naglasio je Majcan, nije produktivno obnavljati palaču Verzi u starom gradu za koju je u ovoj godini planirano 900.000 kuna, kada i ima važnijih projekata, poput parkirališta u starom gradu ili uređenja poduzetničke zone Mala Huba.

SDP-ovka Elena Jerman istaknula je da je među oporbenim amandmanima bila i izrada idejnog rješenja i druge potrebne projektne dokumentacije za parkiralište Buzet-stari grad, za cestu Minjera-Sovinjak, za cestu Mažinjica-Žonti-D44 te za uređenje trga Fontane i tržnice, kao i odluka o sufinanciranju dadilja kako bi se dadiljama koje bi se odlučile registrirati djelatnost, sufinancirao dio troškova čuvanja djece, adekvatan trošku koji Grad ima za sufinanciranje čuvanja djece u vrtiću.

- Uz nejasna obrazloženja, odluka nije prihvaćena iako su je vladajući pozdravili. U nešto izmijenjenom obliku kao sufinanciranje nabavke opreme za dadilje, očito će ju donijeti gradonačelnik, istaknula je Jerman. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter