SDP, HNS i HSU zajedno u bitku za europarlament

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U danima kad se činilo da je Kukuriku koalicija snažno uzdrmana unutarnjim sukobima, dolazi neslužbena informacija o zajedničkom izlasku na europske izbore SDP-a, HNS-a i HSU-a. Dakle, jedino je IDS, jer Ivan Jakovčić ide na izbore za Europski parlament sa samostalnom listom, izvan Kukuriku kombinacija na izborima koji će se, kako je jučer objavio predsjednik Josipović, održati 14. travnja.

- Moramo čuvati stabilnost koalicije, a zajednička lista je jedan od načina. No, naravno, važno je kolika je snaga svake od naših stranaka. Objektivno, samo SDP može osvojiti zastupničke mandate u EP ako na izbore ide sa svojom listom, znamo kakve rejtinge trenutačno imaju HNS i HSU. Dakle, te dvije stranke ne mogu tražiti previše mjesta na listi, a zasad se može reći da njihovi zahtjevi uistinu nisu nerealni, rekao nam je jučer visoki dužnosnik SDP-a.

Radi se o velikom preokretu jer socijaldemokrati su već ranije donijeli odluku da samostalno nastupe na izborima, budući da zastupnici u euro parlamentu ne zastupaju primarno države iz kojih dolaze nego ideološke grupacije kojima pripadaju. Tako su, primjerice, SDP-ovi promatrači i sada članovi socijalističkog bloka u EP dok HNS-ovac Jozo Radoš sudjeluje u radu liberalnog Kluba. Još prije koji tjedan, u SDP-u su objašnjavali da ne mogu stavljati na svoju listu narodnjake jer bi njihovim izborom socijalisti izgubili, a liberali dobili mandate u parlamentu.

Ali, potreba homogeniziranja Kukuriku koalicije, trenutačno je, po svemu sudeći, prioritet, SDP je spreman u drugi plan staviti eventualne prigovore europskih socijalista za "šlepanje" liberala u Europski parlament. Vjerojatno će HNS i HSU imati po jednog kandidata na 12-eročlanoj listi. Glavni protivnik bit će im koalicija u koju je HDZ okupio HSS i HSP dr. Ante Starčević, stranku koje se, inače, protivi članstvu Hrvatske u Europskoj uniji. (D. CIGLENEČKI, B. PAVELIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter