SDP-HNS-HSU: Gračišću treba pravednost, red i rad

Kazimir Zović, Ivan Vojsković, Mauricio Smoković i Viktor Vojsković (M. RIMANIĆ)
Kazimir Zović, Ivan Vojsković, Mauricio Smoković i Viktor Vojsković (M. RIMANIĆ)

Mauricio Smoković bit će na predstojećim lokalnim izborima kandidat za načelnika Općine Gračišće, a Ivan Vojsković za zamjenika, obznanjeno je konferenciji za novinare koalicije SDP-HNS-HSU.

Uz njih u predstavljaju programa s kojim će ova koalicija izaći pred birače sudjelovali su Kazimir Zović iz HNS-a i Viktor Vojsković iz HSU-a. Njihova će se koalicija u programu koji su nazvali "Pravednost, red i rad" zalagati za izmjene općinskog prostornog plana i njegovo usklađenje s potrebama stanovnika.

Smanjit će komunalni doprinos, pogotovo za objekte koji podliježu postupku legalizacije, a općinski prirez sa sadašnjih pet posto smanjit će na tri posto. Dodatna sredstva izdvojit će se za plaćanje produženog boravka djece u vrtiću, subvencije prijevoza učenika, za povećanje broja stipendija učenika i studenata te naknade za novorođenčad.

Dovršit će se započeti radovi na komunalnoj infrastrukturi, kao što je popločavanje starogradske jezgre, odvodnje otpadnih voda, asfaltiranje nerazvrstanih cesta.

Osnivanje ureda Turističke zajednice, etnografskog muzeja, čitaonice, umrežavanje u kulturne projekte uz objavljivanje monografije i glasila Gračišća također je dio plan koalicije SDP-HNS-HSU.

U cilju razvoja poljoprivrede i gospodarstva koalicija će, rečeno je, provoditi javne natječaje za dodjelu poljoprivrednog zemljišta, poticat će proizvodnju autohtonih i ekoloških proizvoda te autohtonih pasmina domaćih životinja. Ulagat će se u edukaciju i informiranje poljoprivrednih proizvođača i poduzetnika u korištenju sredstava iz EU-fondova.

Formirat će se klaster poljoprivrednika, a edukacijom i raznim pogodnostima, ponajprije odgodom plaćanja, poticat će se poduzetništvo i pomoći otvaranju novih tvrtki i novih radnih mjesta.

Općina Gračišće će, ako birači koaliciji SDP-HNS-HSU daju povjerenje, pomoći građanima oko legalizacije objekata, obrta i tvrtki, novom zapošljavanju, ali i voditi brigu o njihovim socijalnim potrebama i boljoj zdravstvenoj zaštiti. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter