SDP: Hitno o uljari San Lorenzo i rovinjskoj bolnici

Istarski SDP-ovci - Petar Radetić, Eda Kalčić, Danijel Ferić i Goran Subotić (D. MEMEDOVIĆ)
Istarski SDP-ovci - Petar Radetić, Eda Kalčić, Danijel Ferić i Goran Subotić (D. MEMEDOVIĆ)

Istraga u rovinjskoj bolnici "Dr. Martin Horvat" i vodnjanskoj uljari San Lorenzo i neizvjesna sudbina tvornice za preradu ribe Mirna bile su neke od tema o kojima su danas na presici govorili istarski SDP-ovci.

Predsjednica rovinjske podružnice Ada Kalčić upozorila je da Rovinj u ovom trenutku ima dva bolesnika u terminalnoj fazi, aludirajući na bolnicu i Mirnu, te da se godinama sumnja da iza svega zapravo stoji veliki nekretninski biznis koji kuju razni tajkuni uz pomoć lokalnih i županijskih političkih moćnika.

- Mirnu i bolnicu je zadesila dugogodišnja agonija koja naviješta skorašnji kraj, a oni koji su sve ovo vrijeme imali političku moć samo su mirno gledali njihovo umiranje, uz pokoju populističku izjavu poput one rovinjskog gradonačelnika Giovannija Sponze koji je poručio "dalje od Mirninih nekretnina".

No, što je on kao prvi čovjek Rovinja i saborski zastupnik poduzeo da se ovakav scenarij spriječi, da nekoliko stotina kooperanata i ljudi ne bi ostalo bez posla i završilo na burzi? Gdje je gradonačelnik bio sve ove godine dok se mreža plela oko Mirne i zašto sada prstom upire u Vladu i tako prebacuje krivicu, upitala se Kalčić, kojoj nije jasno kako je moguće da županov čovjek Valerio Drandić već godinama sjedi u Upravnom vijeću rovinjske bolnice i ne vidi brojne propuste zbog kojih je na kraju podignuta i krivična prijava.

Županijski vijećnik i predsjednik pulskog SDP-a Danijel Ferić kazao je da će od župana zatražiti da sazove tematsku sjednicu o rovinjskoj bolnici i uljari San Lorenzo, rekavši da se pred vijećnicima još nije našlo izvješće o ispravljenim propustima, a koje je naložio nalaz Državnog ureda za reviziju. U tom je nalazu, veli Ferić, bilo brojnih nedostataka, a najveći se odnose upravo na uljaru i Agenciju za ruralni razvoj Istre.

- Županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović je govoreći o uljari na jednoj televiziji izjavio da je "sve dogovoreno u kabinetu župana", a nas zanima je li županijski proračun zakinut za najmanje 13,6 milijuna kuna, koliko su iznosile transakcije vezane uz uljaru. Sadašnji župan Valter Flego zasigurno nije opterećen takvim dogovorima iz prošlosti, ali on nasljeđuje obveze otplate kredita. Zbog toga, kao i zbog rovinjske bolnice, gdje je MUP podigao pet kaznenih prijava, tražimo da o svemu raspravlja Skupština, ne bismo li dobili informaciju na koji se to način troši novac poreznih obveznika, kazao je Ferić.

Između ostalog je rekao da će na Skupštini predložiti ograničavanje funkcija i članstava u nadzornim odborima i upravnim vijećima na maksimalno dvije funkcije. "Nevjerojatno je da neki, poput glavnog tajnika IDS-a i županijskog vijećnika Tedija Chiavalona, istovremeno obnašaju nekoliko raznih funkcija u NO-im i upravnim vijećima. Ozbiljno smo zabrinuti za psihofizičke mogućnosti kvalitetnog obavljanja poslova na svim tim funkcijama."

Rekao je da po dupliranju raznih funkcija prednjači "sveta trojka" - Valerio Drandić, Tedi Chiavalon i Milan Antolović. Osvrnuo se na prijedlog da Pula postane sjedište Istarske županije, kazavši da će iako u ovom trenutku ima mnogo važnijih stvari o kojima treba razgovarati, SDP zatražiti da se o tom prijedlogu konačno glasa na županijskoj Skupštini a to je tvrdi, prethodno trebao napraviti sam predlagatelj promjene zakona, odnosno IDS-ov saborski zastupnik Valter Boljunčić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter