SDP: HDZ pokušava obmanuti hrvatsku javnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HDZ još jednom pokušava obmanuti hrvatsku javnost, poručili su u utorak Iz SDP-a, ističući kako Domoljubna koalicija želi stvoriti dojam da su pozitivno odgovorili na zahtjeve Mosta, iako je jasno da su odbili mogućnost tripartitne vlade s Mostom i koalicijom Hrvatska raste.

"S obzirom na različite interpretacije jučer objavljenih odgovora koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije na prijedlog Mosta o formiranju zajedničke tripartitne vlade želimo jasno istaknuti da HDZ još jednom pokušava obmanuti hrvatsku javnost. Iako se izjavama čelnika Domoljubne koalicije želi stvoriti dojam kako su pozitivno odgovorili na zahtjeve Mosta, iz objavljenih formalnih zaključaka je jasno da su odbili mogućnost tripartitne vlade s MOST-om i koalicijom Hrvatska raste", priopćili su iz SDP-a.

Uostalom, dodaju, od samih početaka pregovora iz Domoljubne koalicije su uporno ponavljali da je takva koalicija za njih neprirodna, nerealna i neprihvatljiva. Isto tako, tvrde u SDP-u, nisu jasno i nedvosmisleno prihvatili prijedlog Mosta o nestranačkom mandataru, već su tek otvorili "mogućnost razgovora" o toj temi.

"Sasvim je jasno da Domoljubna koalicija u ovom trenutku nije jasno i nedvosmisleno prihvatila prijedloge Mosta", stoji u priopćenju.

U SDP-u napominju da je njihova koalicija Hrvatska raste poslala odgovor kako je u ovom trenutku prijedlog formiranja tripartitne vlade neodrživ. Podsjećaju na njihov javno izneseni uvjet za razgovor oko toga, odnosno da se svi partneri u tom procesu trebaju "zahvaliti na suradnji" članovima te posebno obnašateljima određenih javnih funkcija koji imaju pravomoćne optužnice za teža kaznena djela. Ističu i da je HDZ odmah odbacio mogućnost razgovora o tome.

Nadalje drže da je time zaključena ova faza pregovaračkog  procesa koji je započeo s prijedlogom Mosta od 7. prosinca što je, kažu, u potpunosti u skladu s temeljnim načelom Mosta da prijedlog neće biti prihvaćen ukoliko se obje strane s tim ne slože.

Podsjećaju i na neuspjeli pokušaj konstituiranja Sabora i odustajanje Mosta od izbora njihovog zastupnika Roberta Podolnjaka za predsjednika Sabora, zbog činjenice da ga je treća strana, HDZ-ova koalicija odbila podržati.

U SDP-u tvrde kako ih je sve navedeno motiviralo da u njihovom jučerašnjem obraćanju Mostu i javnosti predlože nastavak bilateralnih razgovora između koalicije Hrvatska raste i Mosta, s ciljem formiranja stabilne saborske većine i nove hrvatske Vlade.

"Pozvali smo Most na definiranje zajedničkih polazišta za bilateralne razgovore. U tom smislu nismo na početku. Želimo iskoristiti sve do sada razmijenjene ideje i prijedloge u međusobnim razgovorima. Ono što nismo u mogućnosti realizirati s HDZ-om i njegovim partnerima uvjereni smo da možemo s Mostom. U svakoj prethodnoj fazi razgovora pokazali smo punu otvorenost, iskrenost i spremnost na suradnju s jedinim ciljem da u što kraćem vremenu osiguramo za Hrvatsku stabilnu Vladu s čvrstom potporom u Saboru, koja će biti u stanju provoditi reforme i nastaviti pozitivne trendove u gospodarstvu", zaključuju u SDP-u.

Nakon što je HDZ u ponedjeljak navečer odgovorio kako prihvaća zahtjeve koje Most postavlja lijevoj i desnoj koaliciji kao uvjet podrške za formiranje vlade, u Mostu su za utorak u 10 sati sazvali sjednicu Nacionalnog vijeća. Most je tijekom pregovora s lijevom i desnom koalicijom o formiranju vlade od njih tražio da prihvate dva ključna uvijeta – o tripartitnoj vladi i nestranačkom premijeru.

Predsjednik HDZ Tomislav Karamarko je nakon sinoćnje sjednice stranačkog Predsjedništva poručio kako je Domoljubna koalicija pozitivno odgovorila na zahtjeve Mosta te je predložio koalicijsku vladu s Mostom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter