SDP: Do 15.11. potpisati koalicijske sporazume

Treba započeti s utvrđivanjem kandidata i kandidatkinja za funkcije i za izborne liste na idućim lokalnim izborima (Arhiva)
Treba započeti s utvrđivanjem kandidata i kandidatkinja za funkcije i za izborne liste na idućim lokalnim izborima (Arhiva)

Odmah treba započeti s utvrđivanjem kandidata i kandidatkinja za izvršne funkcije i za izborne liste na lokalnim izborima u svibnju 2013. kao i dogovore oko eventualnih koalicija i to u prvom redu sa strankama kukuriku koalicije - IDS, HNS i HSU.

Međutim, nije isključena mogućnost razgovora i s drugim strankama ovisno lokalnim potrebama kao niti samostalni izlazak SDP-a na izbore. Lokalne i regionalne organizacije SDP-a imaju autonomiju u utvrđivanju svojih kandidata i kandidatkinja za izborne liste i izvršne funkcije.

Te je poruke Dino Kozlevac, predsjednik istarskog SDP-a uputio na sjednici Županijskog odbora SDP-a Istarske županije članovima Županijskog odbora, predsjedništva, čelnim ljudima gradskih i općinskih organizacija te predsjednicima foruma SDP-a na županijskoj razini i članovima NO SDP-a Istre. Od pozvanih 70-ak osoba odazvalo ih se 45, saznajemo od tajnika istarskog SDP-a Vedrana Grubišića.

Nikakvih konkretnih zaključaka s ovog skupa posvećenog tehničkim pripremama za izbore nije bilo. Kozlevac je istaknu je da je kapital SDP-a vjerodostojnost i to stranka ne smije izgubiti pa njen koalicijski partner ne može biti svatko.

Cilj istarskim esdepeovcima je zadržati vlast tamo gdje je i sada obnašaju, pokušati osvojiti još neka čelna mjesta u općinama i  gradovima te povećati broj vijećnika. U rukama SDP-a su Umag gdje je gradonačelnik Vili Bassanese u Barbanu SDP ima vlast već tri mandata, a u Svetvinčentu i Vižinadi dva. U Fažani je SDP na lokalnim izborima 2009. s vlasti skinuo IDS dok u Žminju također prvi put vode općinu. Kod sastavljanja lista u SDP-u će voditi računa i o 40 posto zastupljenosti žena na izbornim listama.

Usvojen je i hodogram aktivnosti po kojem do sredine listopada treba pronaći kvalitetne kandidate za čelna mjesta u onim  sredinama gdje će ih SDP kandidirati dok do sredine studenog treba ne samo pronaći koalicijske partnere nego i potpisati  predizborni koalicijski sporazum. Do 1. studenog treba osnovati izborne stožere u svakoj sredini, do 15. studenog odrediti izborni cilj te do 1. prosinca izraditi konkretan izborni program. (S. BENIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter