SDP ce zatražiti saborsko povjerenstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik SDP-a Zoran Milanovic rekao je veceras da ce SDP predložiti vec u ponedjeljak ili utorak osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi utvrdilo istinu nakon istupa bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polanceca.

"Culi smo teške optužbe osobe koja je bila potpredsjednik vlade. Nikome ne vjerujemo na gotovo. Zato smo tražili, ocekivali smo da ce HDZ predložiti osnivanje povjerenstva u Saboru kao najbolje metode da se utvrdi istina, da se spere ljaga s HDZ-a, da se ne ugrožava hrvatski ulazak u Eurospku uniju. S obzirom da HDZ to nije napravio, to cemo zatražiti mi", rekao je Milanovic u vecerašnjem intervjuu za središnji Dnevnik HTV-a.

"To ce biti u ponedjeljak, utorak, nema puno vremena. Povjerenstvo je najbolji i najtransparentniji nacin da se utvrdi istina jer ovdje dvije strane govore potpuno razlicite stvari o pitanjima koja su jako osjetljiva, vezana uz ljudska prava", rekao je Milanovic.

Na pitanje kome vjeruje, Milanovic je kazao da najviše vjeruje u objektivan i transparentan proces kojim ce se istina utvrditi pred javnošcu.

Ideju o sazivanju Vijeca za nacionalnu sigurnost smatra dobrom, ali je napomenuo kako je to interno, zatvoreno tijelo, na kojemu u okviru koordinacije sigurnosno-obavještajne zajednice razgovara predsjednik Republike s izvršnom vlašcu na zatvorenom sastanku.

Milanovic je kazao i da ga je "jako uznemirila izjava da su se Linic i Polancec dogovarali da ce Polancec pomoci SDP-u da pobijedi, a Linic ce ga osloboditi". To su izjave ljudi koji su uvjeravali europske dužnosnike da Hrvatska ima neovisno pravosude, kazao je.

To "sve skupa", rekao je, ukazuje na ogomne poremecaje u poretku - koja god da je istina, ona nije dobra, narocitio ne da se pokušava sugerirati da bi stranke stranke mogle utjecati na pravosude.

Polancec je u petak na konferenciji za novinare, uz ostalo, ustvrdio da ga je ravnatelj policije Oliver Grbic u rujnu 2009. upozorio kako je protiv HDZ-ovih politicara podnesen niz anonimnih kaznenih prijava te da bi vrh HDZ-a trebao uzvratiti podnoseci prijave protiv celnika oporbenih stranaka.

Grbic je jucer te Polancecove navode odlucno odbacio, nazvavši ih pokušajem destabilizacije policije, njenog ravnatelja te Ministarstva unutarnjih poslova.


Podijeli: Facebook Twiter