SDP će podržati skidanje imuniteta Sauchi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz SDP je u petak ujutro priopćeno, vezano za zahtjev saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) za skidanje imuniteta njihovom saborskom zastupniku Tomislavu Sauchi zbog isplata spornih dnevnica za vrijeme mandata premijera Milanovića, kako je stranka odmah zatražila istragu DORH-a i da SDP prihvaća zahtjev MIP-a. 

"SDP je odmah zatražio istragu DORH-a. Da bi se ona pokrenula nužno je skidanje imuniteta kolegi Sauchi te taj zahtjev SDP prihvaća. Vjerujemo u pravednu istragu državnih institucija bez političkog utjecaja. Važno je da ona bude provedena brzo jer je to u interesu Hrvatske, kolege Sauche, svih zastupnika u Hrvatskom Saboru i SDP-a", navodi se u priopćenju iz SDP-a. 

Sjednica saborski MIP-a u 8,30 sati

Predsjednik saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva Žarko Tušek sazvao je sjednicu Povjerenstva za petak u 8,30 na kojoj će  temeljem zahtjeva DORH-a odlučivati o skidanju imuniteta SDP-ovom zastupniku Tomislavu Sauchi  zbog spornih isplata dnevnica za putovanje u inozemstvo trojici savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića. 

Državno odvjetništvo, prenose mediji, zatražilo je za Tomislava Sauchu, šefa kabineta bivšeg premijera Zorana Milanovića, lišavanje slobode, određivanje pritvora, istražni zatvor i pokretanje kaznenog postupka. 

Državna revizija u uredu bivšeg premijera Zorana Milanovića otkrila je sumnjive isplate, a prema nalazu za 2015. godinu iz ureda bivšeg premijera Milanovića trojici njegovih posebnih savjetnika - Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplaćeno je više od 307 tisuća kuna. 

Saucha te tadašnji Milanovićevi savjetnici Neven Budak i Slavko Goldstein saslušani su u ponedjeljak u Državnom odvjetništvu nakon što se u javnosti saznalo za nalaz Državnog ureda za reviziju prema kojem su im isplaćivane sporne inozemne dnevnice. 

Saucha je nakon objave nalaza revizije ustvrdio da je riječ o podmetanju te da će zatražiti grafološko vještačenje. Nakon saslušanja izjavio je  novinarima da ostaje pri izjavama koje je dao prošla dva dana, dok su Budak i Goldstein ostali pri tvrdnjama da nisu bili na tim putovanjima niti su primali novac. 

Riječ je o više od 500 inozemnih dnevnica u ukupnom iznosu od oko 307 tisuća kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter