SDP će biti prijavljen zbog kasne objave izvješća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog kašnjenja objave godišnjeg financijskog izvješća SDP će biti prijavljen Državnom odvjetništvu i saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, doznaje se od Državnog ureda za reviziju.

Glasnogovornica Ureda Biserka Čoh Mikulec rekla je Hini da je to tijelo, prema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, dužno obavijestiti Državno odvjetništvo i nadležni saborski Odbor o nepoštivanju odredbi zakona, odnosno nedostavljanju ili neobjavljivanju godišnjih izvješća u roku. "To je ono što Državni ured za reviziju mora učiniti i to ćemo učiniti", kazala je Čoh Mikulec.

Dodala je da još obrađuju podatke pa ne znaju koje sve stranke nisu na vrijeme, odnosno zaključno s 1. ožujka, poslale poštom ili na svojim internetskim stranicama objavile izvješća. SDP je, međutim, jučer sam priznao da je s objavom izvješća kasnio dva dana, opravdavši to hitnom hospitalizacijom i operacijom osobe odgovorne za ispunjavanje te zakonske obveze. U toj stranici su pritom naveli da su izvijestili Državno izborno povjerenstvo i Ured za državnu reviziju o izvanrednim okolnostima zbog kojih je financijsko izvješće s objavom kasnilo dva dana. No, u Uredu za reviziju kažu da ih SDP o tome nije obavijestio, a i da jest to ne bi imalo učinka.

"SDP nas nije nazvao, ni obavijestio, niti zatražio produljenje roka, ali i da su to zatražili stvar bi bila jednaka jer propis je tu koji se mora poštivati, rok se zna, a ove godine je to 1. ožujka", zaključila je Čoh Mikulec.

Političkim strankama, nezavisnim zastupnicima i zastupnicima nacionalnih manjina koji u propisanom roku ne dostave Državnom uredu za reviziju godišnji financijski izvještaj se, prema zakonu, neovisno o prekršajnoj odgovornosti obustavlja isplata sredstava za redovito godišnje financiranje iz državnog, odnosno lokalnih proračuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter