SDP Buzeta: Socijalno neosjetljiva odluka Županije

Danijel Ferić, Valter Blašković i Snežana Andrejev Majcan
Danijel Ferić, Valter Blašković i Snežana Andrejev Majcan

Poticanje obrazovanja naših učenika, ulaganje je u budućnost, istaknuo je predsjednik buzetskog SDP-a Valter Blašković, govoreći na jučerašnjoj konferenciji za novinare o sufinanciranju prijevoza srednjoškolaca. Odlukom Vlade, rekao je Blašković, učenicima se sufinancira mjesečna karta na redovnim linijama u iznosu od 75 posto, ostatak od 25 posto do pune cijene karte do ove školske godine izdvajalo se iz županijskog proračuna, no sada se prestalo sa sufinanciranjem uz objašnjenje da su sredstva za ovu godinu potrošena.

U Županiji je prosječna mjesečna cijena prijevoza dvostruko veća od prosjeka na razini države, što se pravda dugim relacijama, ekonomskim poslovanjem prijevoznika, ali i nedostatkom konkurencije. Primjer su učenici srednjih škola sa prebivalištem na buzetskom području koji od ove školske godine plaćaju znatno veći iznos, primjerice prošle školske godine prosječna mjesečna karta iz Buzeta do Buja, gdje dnevno putuje 50-tak učenika sa buzetskog područja, iznosila je 287 kuna dok se ove godine iznos penje na 464 kuna.

- Grad Buzet proračunom za iduću godinu, koji je umanjen zbog gubitka brdsko-planinskog statusa, planira nastaviti sufinancirati prijevoz učenika koji nisu obuhvaćeni odlukom Vlade. Međutim, iznos je umanjen za 20 posto. Također, smanjeno je sufinanciranje troškova djece koja pohađaju umjetničke škole te subvencija odlaska učenika u Koper za 30 posto. Nema opravdanih razloga za smanjenje iznosa subvencije usmjerenih na obrazovanje, jer će se gradovima i općinama koje su izgubile status, kroz kompenzacijske mjere Vlade, iduće godine osigurati 65 posto ukupnog iznosa državnih potpora koje su do sada ove jedinice lokalne samouprave uživale, zaključio je Blašković.

- Odluka Istarske županije o odustajanju od sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca suprotna je politici socijalne osjetljivosti kojom se vladajući u Istri žele ponositi. Najviše se time opterećuje kućni budžeti srednjoškolaca koji žive u manjim i udaljenijim sredinama, istaknula je predsjednica Foruma žena SDP-a Buzeta Snežana Andrejev Majcan. 

U utorak su na sjednici županijske Skupštine izmjene i dopune proračuna i na žalost, rekao je potpredsjednik istarskog SDP-a Danijel Ferić, Županija neće predvidjeti dodatna sredstva za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca, tako da će za oko 2.500 učenika karte biti skuplje za nekakvih 13 posto.

- Da se ne radi o toliko velikim iznosima govori podatak da je lani izdatak Županije po toj osnovi iznosio 1,3 milijuna kuna, ove godine za to više nema novaca, ali zato se u proračunu Županije našlo 1,7 milijuna kuna za razne udruge bez da se provodio natječaj, 2,4 milijuna kuna za službena putovanja, 3,2 milijuna kuna za razne promidžbe, 7,2 milijuna kuna za intelektualne usluge, 1,35 milijuna za reprezentaciju. Nadajmo se da će djeca u Istri imati više sreće barem kod izrade proračuna za iduću godinu kada to već nije bio slučaj za ovu, istaknuo je Ferić. (NAPISALA I SNIMILA Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter