SDP, Bilek i Radin 3 mjeseca bez novca iz proračuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državni ured za reviziju danas je objavio da je saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav dostavio prijedlog da SDP te nezavisni zastupnici Vladimir Bilek i Furio Radin na tri mjeseca izgube pravo na redovito godišnje financiranje iz državnog proračuna jer u zakonskom roku nisu objavili godišnje financijsko izvješće na svojim web-stranicama.

Političke stranke, nezavisni zastupnici, zastupnici nacionalnih manjina i nezavisni članovi predstavničkih tijela lokalnih jedinica, bili su dužni do 1. ožujka Državnom uredu za reviziju dostaviti godišnje financijske izvještaje za 2012. i objaviti ih na svojim web-stranicama.

Ured je utvrdio da su im sve parlamentarne političke stranke i nezavisni zastupnici dostavili izvješća te ih objavili na svojim web-stranicama, ali SDP te nezavisni zastupnik za češku i slovačku manjinu Vladimir Bilek i nezavisni zastupnik talijanske manjine Furio Radin izvještaje na svojim web-stranicama nisu objavili u zakonskom roku.

Milanović najavio upravni spor

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas da će stranačkim kolegama u saborskom Odboru za Ustav predložiti da izglasaju odluku Državnog ureda za reviziju kojom se (i) SDP-u, zbog kašnjenja objave godišnjeg izvješća o financiranju, na tri mjeseca uskraćuju proračunska sredstva, ali i najavio da će SDP svoja prava pokušati obraniti pred Upravnim sudom.

Milanović je u SDP-ovoj središnjici protustavnima ocijenio Odredbe zakona o financiranju političkih aktivnosti izborne promidžbe, po kojima se, kako je rekao, drastično kažnjava i minimalno kašnjenje u objavi izvješća, dok isti tretman nema nepotpuno ili loše izvješće. (Hina)

Radin: Fini i reviziji izvješće smo predali na vrijeme

- Vladimir Bilek, zastupnik češke manjine, i ja predali smo u roku naša izvješća Fini i reviziji. No, zbog nesporazuma s programerima na internetu je izvješće objavljeno u ponedjeljak, umjesto u petak.

Državna revizija formalno je u pravu i prihvaćam njeno mišljenje. S druge strane, transparentnost nije dovedena u pitanje time što sam izvješće objavio tek poslije vikenda. Mislim da ima malo luđaka koji takvu literaturu čitaju u subotu i nedjelju. O novčanoj sankciji ne razmišljam. Neka bude kako drugi odrede, ja imam druge prioritete, komentirao nam je Furio Radin. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter