SDAH-BDSH: Za Rašu svjetlosti, a ne sivila

Sejfudin Mulahalilović i Šućuralija Bašić (I. RADIĆ)
Sejfudin Mulahalilović i Šućuralija Bašić (I. RADIĆ)

Predsjednici raškog SDAH-a i BDSH-a, Šućuralija Bašić i Sejfudin Mulahalilović, izvijestili su danas novinare o sporazumu bošnjačkih stranaka o zajedničkoj listi za Općinsko vijeće na izborima. Nositelj liste bit će Bašić koji suradnju naziva povijesnom jer će ove dosad razjedinjene opcije koalirati samo u Raši.

Udruživanju je kumovala činjenica da Bošnjaci, kako je objasnio Bašić, nisu uspjeli, pa ni surađujući s vladajućima, osigurati prava koja im jamči ustavni zakon, prije svega to da uđu u statut Općine kao autohtona nacionalna manjina. Na posljednjim popisima stanovništva u općini je bilo 11,5 Bošnjaka, a njih 5,5 posto izjasnilo se kao muslimani.

- Raša je jedna od najzapuštenijih općina u Istri, a ima cementaru, vapnaru, luku Bršica te velik turistički potencijal. Općinsko središte u posljednjih desetak godina potpuno je zapostavljeno. Mi smo za Rašu svjetlosti, a ne sivila, poručio je Bašić.

Žestoko su kritizirali vladajuću koaliciju IDS-SDP koja, kako rekoše, odbijanjem njihove inicijative da se smanji komunalni doprinos i time pojeftini legalizaciju građevina, poručuje da ne razumije potrebe građana, niti specifičnosti svoje sredine kada je ova tema posrijedi. Ništa nije učinjeno, ocijenili su, ni u gospodarstvu, pa mladi odlaze, pritisnuti besperspektivnošću. "Imamo jedino nogometni klub, koji je vlast najprije ugrozila smanjivši mu dotacije za 30 posto, a sad ih pred izbore povećava, kupuju se lopte, obećava se ofarbati svlačionice, sve za glasove", dodao je Mulahalilović.

Bašića je razočarala IDS-ova kandidatkinja za načelnicu Glorija Paliska Bolterstein, donedavna predsjednica Vijeća jer sad, kako veli, obećava ono za što su se SDAH i BDSH bezuspješno zalagali, primjerice uređenje vrtića. "Puna je samohvale, pripisuje si zasluge za Prostorni plan, no ne kaže da ga je naša općina donijela zadnja u državi", naglasio je Bašić. Otvoreni su, podsjetio je, za dijalog sa svim opcijama, a ne nađu li partnera koji će im jamčiti barem donačelničko te funkciju predsjednika ili potpredsjednika Vijeća, istaknut će svog kandidata za načelnika. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter