SDA-ovci blokirali donošenje zakona o matičnom broju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Većina bošnjačkih izaslanika u Domu naroda BiH koji dolaze iz reda oporbene Stranke demokratske akcije proglasila je u utorak ugrožavanjem vitalnog bošnjačkog interesa zahtjev Vijeća ministara da se po hitnoj proceduri razmatra Zakon o jedinstvenom matičnom broju, što će usporiti donošenje zakona zbog kojega je u državi održano više prosvjeda jer novorođena djeca nisu mogla dobiti matične brojeve potrebne za izdavanje zdravstvenih iskaznica, putovnica i drugih dokumenata.

Trojica bošnjačkih izaslanika iz SDA nisu se složila, dok dvojica iz redova SDP-a u Domu naroda Parlamenta BiH nisu imala ništa protiv provođenja hitne procedure prigodom glasovanja o zakonu o matičnom broju. Budući je većina bošnjačkih izaslanika uložila nacionalni veto, u roku od pet dana posebno povjerenstvo Doma naroda treba pokušati usuglasiti sporne pojedinosti, a ako to ne uspije predmet će se uputiti Ustavnome sudu BiH na ocjenu radi li se o povredi vitalnog nacionalnog interesa.

Tijekom rasprave izaslanici iz SDA su tražili da se zakon o matičnome broju vrati u redovitu proceduru te su se usprotivili da registracijska područja za određivanja matičnog broja ne prelaze etitetsku crtu Federacije BiH i Republike Srpske.

Takav zakon predložili su ranije vladajuće stranke SDP, Zlatka Lagumdžije i SNSD, Milorada Dodika te je u Zastupničkom domu Parlamenta BiH protekloga tjedna dobio potrebnu većinu.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Sulejman Tihić, koji je i lider SDA, rekao je da je pokretanje pitanja vitalnog interesa prouzročilo "siledžijsko ponašanje vladajuće većine". Dodao je kako se ne radi o blokadi zakona nego želji da se na njega može amandmanski djelovati u redovitoj proceduri.

Izaslanik Mladen Ivanić, koji je predsjednik Partije demokratskog progresa, optužio je SDA da ignorira postojanje Republike Srpske, što je ocijenio neprihvatljivim.

Nova rješenja u zakonu o matičnom broju predviđaju da se BiH ustroji kroz devet umjesto dosadašnja tri registracijska područja. Pri tome su ova registracijska područja isključivo vezana za Republiku Srpsku ili Federaciju BiH bez prijelaza entitetske granice.

Više tisuća građana blokiralo je početkom lipnja zgradu zajedničkih državnih institucija u Sarajevu zbog nedonošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju, a sve je kuliminiralo jer beba Belmina Ibrišević nije zbog toga mogla otputovati na liječenje u Njemačku.

Uslijedila je višednevna kriza i blokada rada zajedničkih institucija u Sarajevu jer su hrvatski i srpski predstavnici tražili da im se jamči sigurnost rada. U međuvremenu je Vijeće ministara donijelo uredbu po kojoj je omogućeno da se tijekom pola godine izdaju matični brojevi novorođenoj djeci. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter