Šćike - "Istriana Jones"

Šćike (D. ŠTIFANIĆ)
Šćike (D. ŠTIFANIĆ)

Nema sumnje da članovi istarskog etno sastava Šćike znaju svirati, da vole glazbu, posebno istarsku tradicijsku. Nema dvojbi da je ta strast prema tradiciji u njih autentična i utemeljena, budući da su godinama aktivno djelovali u kršanskom folklornom  KUD-u "Ivan Fonović Zlatela", iz kojeg je i nastala jezgra ovog ambicioznog kršansko-pićansko-pulskog benda. Također, nije upitno da se Šćike dobro snalaze u različitim muzičkim pravcima i žanrovima jer žele transformirati tradicijsku glazbu Istre i tako je sačuvati od zaborava. Pritom se i dobro zabavljajući.

Sve se to može čuti na njihovom svježe objavljenom debitantskom albumu "Istriana Jones", u izdanju male izdavačke kuće Music Star iz Matulja, u koji je uložen velik i dugotrajan, trogodišnji stvaralački trud. Ostaje, međutim, otvorenim pitanje o autorskom dosegu spoja tradicijskog i modernog.

Dosadašnji bendovski odabir singlova ("Na gori je bura", "Zaspa'j Pave, suptilna "Draga nam je zemlja" kao i privlačna diskoidna "Da bi se Ive oženi", u kojoj gostuje Franko Krajcar) pogodio je potencijalno najkomercijalnije skladbe albuma.

Etno skupinu Šćike čine Zoran Karlić (vokal, prateći vokal, mih, mala sopela, volarice, klarinet, mišnjice i blok flauta), Dorijan Floričić (vokal, prateći vokal, harmonika, bajs, djembe i bongosi), Armin Poldrugovac (bajs, bas gitara i prateći vokal), Masimo Fornažar (dijatonska harmonika "triestina", harmonika i šuškalice), Ratko Barać (prateći vokal, akustična i električna gitara), Milan Grbić (violina i prateći vokal), Moreno Marušić (bubnjevi), a suradnik na albumu bio je i bubnjar Željko Đikić Đika. (Z. ANGELESKI)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter