Šćike i Alen Vitasović spod Grožnjana grada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski etno sastav Šćike i Alen Vitasović snimili su videospot za zajednički singl "Grožnjana grada". Kao što sam naziv pjesme sugerira, spot je snimljen u Grožnjanu, a njegova radnja prati jedan običan dan društva koje se svakodnevno druži i sastaje te prikazuje nove ljubavi, njihove međusobne svađe i intrige. Režiju i scenarij potpisuju Tonči Horvat - Hus i Castor, koji je spot snimio i montirao, a uz članove benda i Alena Vitasovića su glumile Katarina Mofardin, Barbara Ravnić i Galla Gomerčić.

Singl "Grožnjana grada" je vesela i opuštajuća pjesma koja spaja moderno s tradicionalnim te u skladnu cjelinu povezuje elemente istarskog etna i melodične pop glazbe. Tekst pjesme je tradicionalan, glazbu i aranžman potpisuje Tonči Horvat - Hus, koji je zaslužan i za glazbenu produkciju, a singl je sniman u studiju "Triban" (Buje).

Šćike su osnovane 2007. godine, a koristeći stare istarske instrumente, pjesme, napjeve, način pjevanja i muziciranja, započeli su izvoditi pomalo zatvorenu istarsku glazbu na jedan življi i pristupačniji način. U bend su uključili i moderne instrumente, kako bi glazbu svog zavičaja što više približili današnjem vremenu te su tako tradicionalni istarski instrumenti (sopile, mih, bajs, mišnjice, volarice, frula, violina, harmonika trieština...) dobili prateće, suvremene instrumente (bas i električnu gitaru, bubnjeve, harmonike, djembe, udaraljke, klarinet...).

Važno je napomenuti da su Šćike prošle godine predstavljale Hrvatsku na EBU Folk festivalu u Švedskoj i da svojim djelovanjem uvelike doprinose očuvanju nematerijalne kulturne baštine Hrvatske i Istre. Podsjetimo, istarsko dvoglasno pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici upisano je i na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter