Schumacher podržava FOTA-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od naboljih vozaca u povijesti Formule 1, sedmerostruki svjetski prvak Nijemac Michael Schumacher, smatra da natjecanje, koje su najavile momcadi FOTA-e nakon propalih pregovora sa Svjetskom automobilistickom federacijom, ima realne šanse da bude uspješnije od onog pod okriljem FIA-e.

Schumacher smatra da je FIA glavni krivac za sukob s vodecim momcadima koje su u petak najavile odlazak iz Formule 1 sljedece sezone buduci da nije odustala od uvodenja budget capa za 2011. godinu, odnosno pravila da svaka momcad po sezoni smije potrošiti 45 milijuna eura. Na vijest o organizaciji novog natjecanja FIA je momcadima zaprijetila sudskim tužbama.

– Sve momcadi imaju isti stav kada su u pitanju reforme, a FIA unatoc tome ustrajava na svome. Meni je to posve neshvatljivo. Ja sam prije svega obožavatelj automobilistickog sporta i želim gledati natjecanje u kojem su najbolje momcadi i najbolji vozaci. Zbog toga mi se najava osam momcadi o organiziranju natjecanja koje ne bi bilo pod okriljem FIA-e cini realnom alternativom, kazao je Schumacher, koji je pet od sedam naslova svjetskog prvaka osvojio s Ferrarijem.

Momcadi koje ce pristati na ogranicenje proracuna imat ce vecu slobodu kad su u pitanju tehnicka rješanja za bolide. Dosad su samo dvije momcadi pristale na te uvjete (Williams i Force India), dok su ostale ekipe predlagale da se smanjenje proracuna odvija u više sezona.

– Žao mi je što se u Formuli 1 u posljednje vrijeme više prica o politici nego o sportu. Nadam se da ce te politicke igre uskoro prestati jer mi idu na živce još od kada sam bio aktivni vozac. Na kraju se sve svodi na jednostavnu cinjenicu: Formula 1 je najbolji proizvod automobilistickog sporta u kojem sudjeluju najbolje momcadi i najbolji vozaci i ona je uzor svima u svijetu. No stalnim promjenama pravila to se dovodi u pitanje i možda je bolje da se organizira novo natjecanje koje bi branilo vrijednosti Formule 1, zakljucio je Schumacher.


Podijeli: Facebook Twiter