Schlierenzaueru Bischofshofen i Novogodišnja turneja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Austrijanac Gregor Schlierenzauer drugi je put zaredom pobjednik tradicionalne Novogodišnje turneje skakača na skijama, a do tog je uspjeha stigao pobjedom na posljednjem natjecanju održanom u nedjelju u Bischofshofenu.

Schlierenzauer je slavio skokovima od 133 i 137,5 metara, što mu je donijelo 272.7 bodova, drugi je bio Norvežanin Anders Jacobsen s 270.4 bodova (131,5 i 139 m), a treći Austrijanac Stefan Kraft s 261.3 bodova (131 i 131 m).

Schlierenzauer je bio uspješniji u izravnom obračunu s jedinim konkurentom za ukupnu pobjedu Jacobsenom. Nakon prve serije u Bischofshofenu Schlierenzauer je bio vodeći s 0.8 bodova ispred Jacobsena, odnosno s 11.5 bodova više u ukupnom redoslijedu.

U drugoj seriji Jacobsen je krenuo na sve ili ništa te doskočio na čak 139 metara i time postavio težak zadatak pred Schlierenzauera, a Austrijanac je imao spreman odgovor te je skokom od 137,5m uz bolji stil ostvario pobjedu u Bischofshofenu, ali i na cjelokupnoj Turneji.

Na kraju je Schlierenzauer sakupio 1100.2 boda, a Jacobsen 1087.2, dok je treće mjesto osvojio Norvežanin Tom Hilde s 1029.2.

Schlierenzauer, koji će u ponedjeljak napuniti 23 godine, stigao je već do 45. pobjede u Svjetskom kupu u karijeri te mu nedostaje još samo jedna do izjednačavanja rekorda legendarnog Finca Mattija Nykaenena.

Što se Turneje tiče, Schlierenzauer je slavio već na devet pojedinačnih natjecanja, čime se izjednačio s Fincem Janneom Ahonenom, inače peterostrukim ukupnim osvajačem Turneje, te su ispred njega s po 10 pobjeda na nekoj od postaja Turneje još samo Norvežanin Bjorn Wirkola i Nijemac Jens Weissflog.

U redoslijedu Svjetskog kupa Schlierenzauer je uvjerljivo vodeći s 808 bodova, drugi Nijemac Severin Freund ima 556, a treći Norvežanin Anders Bardal 475. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter