Schettinu prijeti 2.697 godina zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kapetan kruzera Costa Concordia Francesco Schettino ostaje i dalje u kucnom pritvoru. To je odluka višeg suda u Firenzi koji je odbio žalbu istražnog suda u Grossetu, odnosno zahtjev da kapetana nasukanog broda na otoku Giglio vrate u zatvor, gdje je proveo tek nekoliko dana nakon brodoloma.

Jucerašnja odluka suda teško se može shvatiti nakon što je javnost upoznata s nesvakidašnjim optužnim prijedlogom koji za Schettina predvida cak 2.697 godina zatvora. Mnogi se pitaju kako je moguce da covjek kojemu prijeti toliki broj godina zatvora i dalje ceka proces u svojoj kuci u malom mjestu nedaleko od Sorrenta.

Odluka je sporna i jer se ustanovilo da je Schettino istu noc kada je stigao na kopno planirao pobjeci s otoka. Nakon što je saznao odluku suda kapetan je svojim odvjetnicima rekao da je sada mirniji, da se može bolje koncentrirati na analizu svega što se u noci 13. sijecnja dogodilo na brodu i potom na otoku.

Do nevjerojatne brojke od 2.697 godina zatvora tužiteljstvo je došlo na osnovi triju tocaka optužnice: 15 godina zatvora predvideno je za kazneno djelo višestrukog ubojstva, deset godina zbog izazivanja brodoloma te osam godina zatvora za svaku žrtvu, za svakog nestalog i za svakog napuštenog putnika na brodu u trenutku kada je kapetan pobjegao s Costa Concordije.

Talijanska je javnost poprilicno ogorcena odlukom suda u Firenci, portali su puni oštrih komentara citatelja koji izražavaju nepovjerenje u talijansko sudstvo, ironicno komentiraju objavljen moguci broj godina zavora, uz spoznaju da ce Schettino docekati proces u svom domu, pod labavom kontrolom policije.

Dosad su ronilacke ekipe pronašle tijela 17 poginulih putnika i clanova posade, a i dalje se traga za 15 nestalih u situaciji kada je sve otežano zbog vremenskih neprilika.


Podijeli: Facebook Twiter