Schettino tuži Costu Crociere zbog otkaza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francesco Schettino, kapetan kruzera Costa Concordia, koji se 13. siječnja prošle godine nasukao na hridi ispred otoka Giglio, spori se s tvrtkom Costa Crociere zbog toga što je dobio otkaz. Spor se vodi na sudu u gradu Torre Annunziata nedaleko od Napulja.

Danas je predsjednik suda tijekom saslušanja pitao Schettina bi li i danas bio kapetan na kruzeru, na što je on potvrdno odgovorio. Schettinovi odvjetnici pokušavaju osporiti otkaz prilažući dokazne materijale prema kojima uloga kapetan u incidentu postaje sporedna. Naime, njegovi odvjetnici tvrde da je Schettino točno utvrdio rutu prema kojoj je brod trebao ploviti pokraj otoka Giglio.

Približavanje otoku kao i lukama tijekom plovidbe navika je gotovo svih kapetana, tu nema ničega spornog, odnosno Schettino je postupio po uvriježenim običajima. Kapetan je, nakon što je utvrdio rutu, napustio vođenje broda, a kad se vratio na komandni most, nitko ga nije obavijestio da je brod skrenuo s kursa i da je sudar s hridima bio neizbježan.

Odvjetnik Rosario D' Orazio tvrdi da je Schettino pravilno postupio prema zakonu koji nalaže kapetanu da u prvom redu pokuša spasiti brod što je on i učinio s time što je brod vratio na pličinu uz hrid i time izbjegao potonuće te još veću tragediju. Što se tiče napuštanja broda, odvjetnici tvrde da raspolažu svjedočenjima putnika i člana posade koji potvrđuju da je Schettino zadnji napustio brod na strani na kojoj se tada nalazio. "Uostalom, neka se javi onaj koji bi izdržao ostati na brodu s inklinacijom od devedeset stupnjeva" dodao je D' Orazio. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter