Schettino posjetio olupinu, suđenje se nastavlja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kapetan djelomično potonulog broda Costa Concordia Francesco Schettino posjetio je u četvrtak olupinu broda na otoku Giglio gdje mu se sudi za višestruka ubojstva iz nehata, izvješćuje BBC.

Putnički brod Costa Concordia udario je u greben u siječnju 2012. i prevrnuo se, a u toj je havariji poginulo 32 ljudi. Schettino je dovezen na olupinu u malom čamcu, dva dana nakon što je doputovao na Giglio. Talijanski kapetan odbacuje optužbe za ubojstvo i napuštanje broda koje sa sobom nose kaznu do 20 godina zatvora. Pristup brodu dozvoljen mu je u svojstvu "optuženika, a ne stručnjaka", kazao je sudac Giovanni Puliatti.

Brod dug 290 metara uspravljen je u rujnu 2013. u jednoj od najvećih i najsloženijih operacija vađenja broda, ali je i dalje nasukan na grebenu. Kapetana se optužuje da je napustio luksuzni krstareći brod prije nego je svih 4.229 putnika bilo udaljeno s broda u čamcima za spašavanje. Schettino je prihvatio dio odgovornosti, ali opetovano odbacuje optužbe da je napustio brod nakon što je udario u greben. Schettino tvrdi da je oštećeni brod uspio usmjeriti bliže obali kako ne bi potponuo u dubokim vodama u kojima se moglo utopiti znatno više ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter