Schettino optužen za napuštanje broda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kapetan kruzera Costa Concordia Francesco Schettino pojavio se danas, trećeg dana suđenja, na sudu u odličnom psihofizičkom stanju, staložen, osunčan, elegantno odjeven s crnim naočalama tipičnim da bi se upotpunio klasični izgled dobrostojećeg talijanskog južnjaka. Novinarima se obratio kratko i gospodski: "Dobar dan svima i dobar vam rad".

Nije poznato koliko će proces potrajati, ali struktura optužnice koju je iznio tužitelj Francesco Verusio teška je kao trup broda koji i dalje leži na plićaku ispred luke na otoku Giglio.

Imponira činjenica da Schettina optužuju za povredu člana 1097 kodeksa plovidbe: jednostavno, Schettino kao kapetan broda nije zadnji napustio brod. Sramotna optužnica za čovjeka koji je životni vijek proveo na brodu.

Uz to optužuje ga se da se nije pobrinuo za spašavanje tristo putnika koji nisu bili u stanju sami sebi pomoći, a radi se pretežito o starijim osobama, djeci i hendikepiranim osobama.

Optužnica ga tereti i za višestruko ubojstvo jer je nesavjesnim akcijama prouzročio smrt 32 osobe. Tužiteljstvo je opovrgnulo Schettinovu tezu da je svjesnim upravljanjem kormilom izbjegao potonuće broda s time da ga je usmjerio prema plićaku.

"Brod se nasukao u plićaku zahvaljujući božjoj providnosti, jer je u trenutku sudara kapetan potpuno izgubio kontrolu nad kruzerom. U drugim nepovoljnijim meteorološkim uvjetima brod bi za minutu potonuo", rekao je tužitelj Verusio.

U cijeloj toj priči koja djeluje poprilično paradoksalno i groteskno valja dodati podatak da je tek 30 posto putnika Coste Concordie pristalo na obeštećenje kompanije, tek svaki treći putnik. Ostali su podigli tužbu no, kompanija Costa Crociere se ne nalazi u popisu osumnjičenih.

Pred takvom optužnicom lik Francesca Schettina kakvog smo vidjeli na snimkama u novinama i TV stanicama u potpunosti odudara od zbilje. U biti, on mjesecima živi izvan konteksta jer je Schettino nakon nekoliko dana provedenih u zatvoru ostali dio vremena proveo kod kuće gotovo kao slobodan čovjek. (E. VELAN, foto: Reuters) 


Podijeli: Facebook Twiter