Schettino odgovornost prebacio na kormilara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas je u Grossetu nastavljeno suđenje odgovornima za brodolom kruzera Costa Concordia, prilikom kojega su 32 osobe izgubile život, i prvi put je pred sucem govorio kapetan broda Francesco Schettino. On je odgovornost za nasukavanje na hridi ispred otoka Giglio prebacio na kormilara, Indonežanina Jacoba Ruslija Bina, koji nije, po njemu, proveo naređenja.

- Naredio sam mu da prebaci kormilo na lijevu stranu. Da me poslušao izbjegli bismo sudar sa hridima ili u najgorem slučaju ne bi došlo do tako teškog sudara, izjavio je na sudu Francesco Schettino.

Njegova obrana zatražila je novo vještačenje na brodu kako bi se dodatno utvrdile činjenice oko navodnog zakazivanja brodskih uređaja.

Bit će svakako zanimljivo vidjeti kako će nesavjesni kapetan broda, koji je dosad dokazao nevjerojatnu dozu samopouzdanja i kontrole, objasniti zašto je među prvima napustio brod dok je na njemu vladao opći kaos.

Kapetanu oduzeta dozvola za plovila
Francescu Schettinu, kapetanu kruzera Costa Concordia oduzeta je dozvola za upravljanje plovilima, objavio je talijanski tisak.

Talijanski ministar prometa Maurizio Lupi još je krajem lipnja ili početkom srpnja potpisao uredbu o oduzimanju dozvole Schettinu, a odluka je objavljena ovoga tjedna. Schettinova želja da ponovno preuzme zapovjedništvo broda time će ostati neispunjena. (E. VELAN/Hina)


Podijeli: Facebook Twiter