Schengen: Moguće privremene granične kontrole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski parlament, Europska komisija i vlade zemalja članica usuglasili su ovoga tjedna nova zajednička pravila o tome kada pojedina država smije uvesti privremene granične kontrole unutar tzv. schengenskog područja.

Schengenski režim omogućava slobodno kretanje europskih građana među 22 zemlje članice Europske unije i četiri ne-članice koje su mu pristupile, a podrazumijeva prelazak unutarnjih državnih granica bez kontrola i pokazivanja putovnica.

No, režim slobodnog kretanja moguće je, već i prema trenutno važećim pravilima, privremeno suspendirati na 30 dana zbog, primjerice, sigurnosnih razloga. Neke zemlje koristile su tu mjeru u slučaju kad su bile domaćin velikih međunarodnih događaja poput sportskih natjecanja.

Međutim, prije dvije godine izbio je spor između Francuske i Italije zbog priljeva migranata iz sjeverne Afrike, pri čemu se Italiju prozivalo da namjerno usmjerava ilegalne migrante sa svog teritorija prema drugim članicama Schengena.

Francuska je pritom bila najpopularnije odredište ljudi koji su bježali iz revolucijama pogođenih zemalja preko Italije prema ostatku Europe. Iste godine, 2011., na udaru kritika našla se i Danska kad je ponovo uvela kontrolu granica prema Njemačkoj i Švedskoj, pravdajući taj potez namjerom da "smanji kriminal".

U takvim okolnostima pojavila se potreba boljeg definiranja uvjeta pod kojima zemlje schengenskog prostora smiju privremeno ponovo uvesti kontrolu na tzv. unutarnjim granicama. Kako javlja BBC, dogovor je postignut u srijedu navečer, a među ostalim, podrazumijeva da se granične kontrole mogu privremeno uvesti na razdoblje od najviše dvije godine, ovisno o vrsti opasnosti.

U slučaju terorističkog napada, piše BBC, bit će moguće odmah uvesti nadzor nad unutarnjim granicama na razdoblje od deset dana do dva mjeseca.

"No, dogovor jasno daje do znanja da uvođenje graničnih kontrola treba biti zadnje sredstvo za kojim će posezati države", navodi BBC, dodajući da je potpredsjednica skupine socijalista u Europskom parlamentu Sylvie Guillaume ocijenila da je dogovor "veliko postignuće koje će spriječiti da se ubuduće uvode granične kontrole iz političkih razloga".

Prema priopćenju Europskog parlamenta, dogovoreno je i da se ubuduće omoguće nenajavljene inspekcije na unutarnjim granicama kako bi se onemogućili pokušaji uvođenja nezakonitih graničnih kontrola.

Eurozastupnici trebali bi se o novom paketu mjera izjasniti na plenarnoj sjednici u lipnju ili srpnju. (I. FRLAN/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter