Scensko promišljanje i danas aktualne mitske priče

Brojna ekipa "Antigone" najavila je predstavu (Goran Šebelić/CROPIX)
Brojna ekipa "Antigone" najavila je predstavu (Goran Šebelić/CROPIX)

Konferencija za novinare u povodu premijerne izvedbe predstave "Antigona – 2000 godina kasnije", na programu 15. kolovoza na Malom Brijunu koja je nastala suradnjom kazališta Ulysses i Internacionalnog teatarskog festivala MESS održana je jučer u Prosperovom vrtu na Brijunima.

Kritički suvremeno

- Ova predstava scenski propituje mitsku priču iz davnih vremena, priču koju je Sofoklo pisao i njome opisao vrijeme rađanja europske civilizacije u mukama, pobjede nad barbarizmom, i tako politički aktualno, kritički suvremeno zauvijek obilježio dramsko pismo koje poznajemo. Istovremeno, to je priča koja nas upravo danas spretno sustiže i tjera da zastanemo, osvrnemo se i prepoznamo sebe, preispitamo vlastite stavove u ovom našem (ne)vremenu – kako interpretacijom mita tako i dokumentarističkim dramaturškim intervencijama koje otvaraju prostor diskusije o postojanju te teme kroz tisućljeća, kazala je o predstavi dramaturginja Željka Udovičić Pleština.

Rade Šerbedžija naveo je da je jako sretan i ponosan što su napravili taj veliki kazališni posao i što su krenuli u tu koprodukciju, a posebno mu je drago što u predstavi glume i studenti s Odsjeka gluma, mediji, kultura Sveučilišta u Rijeci te s Odsjeka za glumu sarajevske Akademije scenskih umjetnosti.

- Rad na predstavi nije bio uvijek lagan, no zadovoljni smo postignutim, te iznimnom sinergijom koja je stvorena radom i suradnjom glumaca raznih generacija.

Redateljica predstave Lenka Udovički rekla je da zadnjih nekoliko dana rade stalno baš non-stop, po noći završavaju svjetlo na predstavi,   tu su i glumačke probe, a važan je bio i rad sa studentima, koji su pokazali veliki entuzijazam.

Zajedničko promišljanje

- Smatram da je predstava rezultat zajedničkog promišljanja, stoga potičem glumce da iznesu svoje ideje, da se zajedno preispitujemo, oslobađamo i da od sebe dajemo maksimum, rekla je Lenka Udovički.

Govoreći o svojoj ulozi, onoj naslovne junakinje, Maja Izetbegović je rekla da je samu ulogu dobila audicijom na MESS-u.

- Zahvalna sam na predivnoj ekipi, puno smo učili jedni od drugih, surađivali, radili, a glumiti tako značajnu junakinju, jako je važno za svaku glumicu, naglasila je Izetbegović.

Selma Spahić je u ime MESS-a kazala da su iznimno radosni tom koprodukcijom, te da je rad na ovoj predstavi puno značio svim sudionicima.

- Drago mi je da je u realizaciji sudjelovao toliko veliki broj glumaca i studenata, a "Antigona", koja se u zadnje vrijeme stalno izvodi, vrlo je aktualna za naše područje i atemporalna, kazala je Spahić.

Lenka Udovički također je naglasila da je ta tema o grobovima, preminulima, traženju grobova i više nego aktualna za naše područje, pa da i u toj činjenici leži razlog zašto se vrlo često izvodi u raznim kazalištima. Rade Šerbedžija je kazao  da ova predstava na neki način prikazuje i granice između anarhije i totalitarizma.

Kostimografkinja predstave je Bjanka Adžić Ursulov, scenografkinja  Mirna Ler, a koreografkinja Ivana Kalc. Skladatelj je Nigel Osborne.

Premijera predstave je 15. kolovoza, s polaskom broda iz Fažane u 20.15 sati, a reprize su u isto vrijeme 16., 18., 19., 20., 21 i 22 kolovoza. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter