S.Brod: U olujnom nevremenu poplavljene oranice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog obilne kiše koja je u olujnom nevremenu natopila slavonske županije nabujali su vodotoci, a na istoku Brodsko posavske županije voda je poplavila dio oranica i dvorišta te zaprijetila kućama.

Kritično je u najnižem dijelu naselja Vrpolje, gdje je ugroženo desetak kuća. "Svake treće godine ovdje bude poplava, a nitko ništa ne poduzima požalio se mještanin Pavo Tomić.

Zamjenik načelnice općine Željko Lukačević rekao je kako pokušavaju osigurati veću prolaznost vode. "Gotovo cijelu noć sam bio na terenu. Obično to ne bude ovako, ali kad su velike kiše i elementarna nepogoda teško je to obuzdati", dodao je.

O stanju na terenu obaviještene su Hrvatske vode, koje su na teren poslale ekipe za intervenciju. "To je područje koje nam uvijek stvara probleme kod ovakvih oborina. Tamo smo poslali dvije pumpe, dvije tisuće vreća s pijeskom i ekipu za intervencije, pa mislim da ćemo spriječiti da voda uđe u kuće", rekao je voditelj brodsko-posavske ispostave Hrvatskih voda Davorin Piha.

Napomenuo je kako zbog obilnih oborina, koje padaju na već raskvašeno tlo, rastu vodostaji u svim rijekama i vodotocima na brodskom području.

"Trenutno imamo pripremne mjere na vodotocima Biđ i Glogovica, a redovne mjere obrane od poplava su proglašene za Orljavu, istočni lateralni kanal Jelas polja i zapadni kanal Biđ polja. Sava raste centimetar do dva na sat, pa očekujemo da bi sljedećih dana moglo doći do proglašenja redovnih mjera obrane od poplava", kazao je Piha.

Procjenio je kako je stanje pod kontrolom, niti jedna kuća nije poplavljena, a ohrabruju i najave prestanka oborina.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) izvijestila je danas da je zbog obilnih kiša došlo do izlijevanja vode te su poplavljene neke kuće, dvorišta i ceste u nekim slavonskim naseljima.

U Osječko-baranjskoj županiji je zbog jučerašnjih obilnih kiša u naselju Lila pored Našica došlo do izlijevanja vode iz odvodnog kanala u dvorišta sedam obiteljskih kuća. Poplavljena su i neka dvorišta i kuće u naseljima Budimci, Bela Loza i Kelešnik, a vode ima i na cesti Ledenik-Podgorač.

U Vukovarsko - srijemskoj županiji vatrogasci su ispumpavali vodu iz podrumskih prostorija u Vinkovcima, a u Požeško-slavonskoj županiji, Požegu i prigradska naselja jučer su bile poplavljene gradske prometnice. Vodostaji rijeka Orljave, Pakre i Londže su u laganom porastu, ali za sada ne prijete izlijevanjem.

U Bjelovarsko - bilogorskoj županiji, u mjestu Veliki Pašijan na prometnicu se izlio potok Garešnica, a zbog porasta rijeke Ilove Hrvatske vode uvele su izvanredno stanje na zaštitnim vodnim građevinama na Malom slivu Ilova - Pakra.

U Brodsko-posavskoj županiji nevrijeme je uzrokovalo plavljenje nekoliko podruma, dvorišta i vrtova.

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je nekoliko dojava s područja Jastrebarskog, Velike Gorice i Vrbovca o srušenim stablima na prometnice, o čemu su obaviješteni vatrogasci. Zbog srušenih stabala, sinoć od 20,45 sati zatvorena je Sljemenska cesta od Blizneca do vrha Sljemena. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter