SBiH:Pelješki most prijetnja BiH,tunel bolje rješenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tunel za Pelješac najbolje je rješenje za povezivanje Dubrovnika s ostatkom teritorija Hrvatske a njegova i gradnja stajala oko 80 milijuna eura, stajalište je Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) koje je u četvrtak u obliku otvorenog pisma upućeno nadležnim bosanskohercegovačkim dužnosnicima i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

Utemeljitelj SBiH i njen lider iz sjene je dugogodišnji bosanskohercegovački političar Haris Silajdžić, a trenutačno joj je predsjednik Amer Jerlagić. On i potpisuje pismo u kojemu se navodi kako se "ponovo čuju zastrašivanja izgradnjom Pelješkog mosta i zatvaranja Neumskog zaljeva i slobodnog izlaza Bosne i Hercegovine na otvoreno more".

Hrvatsku se pritom optužuje da umjesto poruka optimizma i traganja za zajedničkim rješenjem poput autoceste kroz zaleđe Neuma ili izgradnje podvodnog tunela kopno-Pelješac "ponovo prijeti pričom... o izgradnji Pelješkog mosta, kao i neargumentiranim tvrdnjama da su otoci Veliki i Mali Škoj sastavni dio Republike Hrvatske".

Stranka koja ima dva zastupnika u Parlamentu BiH i trenutačno je u oporbi pozvala je vlasti BiH da se založe upravo za gradnju tunela za Pelješac čijom izgradnjom ne bi bio ugrožen pomorski izlaz Bosne i Hercegovine u međunarodne vode.

"Prema svim procjenama relevantnih institucija cijena izgradnje podvodnog tunela iznosila bi oko 80 milijuna eura, dok je cijena izgradnje spornog mosta preko 300 milijuna eura", stoji u pismu uz podsjećanje kako je to rješenje koje je našlo veliku primjenu u Njemačkoj, Danskoj, Norveškoj, Švedskoj. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter