Sažeci vremena i postanci u materiji slike


U crkvici svetog Tome, u Bregovitoj ulici starogradske jezgre Rovinja, u utorak je, samostalnom izložbom slika slovenskog autora Tomaža Gorjupa, otvorena 23. edicija R.A.P.-a (Rovinj art programa) koji se tijekom ljetnih mjeseca odvija u režiji djelatnika Zavičajnog muzeja grada Rovinja.

Tomaž Gorjup, akademski slikar i magistar umjetnosti, predstavio se izložbom pod nazivom "Sažeci vremena i postanci u materiji slike", odnosno radovima nastalim u periodu od 2015. do 2017. godine, za koje likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn kaže kako u njima nije sabijen samo stvaralački trenutak u cijeloj svojoj kompleksnosti, u simbiozi slikarevih zapažanja, doživljaja i odziva, već su sažeci konglomerat cjelokupnog stvaralaštva, sve od početaka, koji su ga preko različitih traženja, slogovnih okvira, tehničkih pristupa i tematskih zamisli doveli u 21. stoljeće, u razdoblje sasvim novog stvaralačkog stanja.

- Gorjupova putovanja po slikovnom polju protječu u pratnji boja, koje nisu samo materijalni dodatak, već i njegove pratilje, uzdanice, temperamentne suputnice, nositeljice njegovih raspoloženja. U njih prelijeva svoju puninu postojanja, zapisala je, između ostalog, u predgovoru kataloga Stibilj Šajn, ističući kako umjetnik naginje temperamentnom i optimističkom koloritu koji bojama, plohama, linijama i grafizmima smišlja prostor i energetski ga puni, a ujedno mu i dozvoljava da nježno diše svojom neokaljanom bjelinom.

Izložba "Sažeci vremena i postanci u materiji slike" Tomaža Gorjupa može se razgledati do 24. lipnja.

Kalendar R.A.P.-a

Dario Sošić, viši kustos Zavičajnog muzeja Rovinja, kaže da će i ova će edicija R.A.P.-a biti bogata izložbama. Već  27. lipnja, publika će imati prilike vidjeti radove Marijana Molnara, a u srpnju su na programu dvije izložbe, radovi umjetnika Anselma Tumpića bit će izloženi od 11. srpnja, a Ane Petrović od 24. srpnja. U kolovozu, točnije 17. kolovoza, otvara se izložba Zdravka Milića. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter