Savudrijski svjetionik cuva ljubavnu pricu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu projekta Istra Inspirit nedavno je kraj svjetionika u Savudriji izvedena predstava "Svjetionik ljubavi", koja je brojnim posjetiteljima otkrila manje poznatu romanticnu pricu vezanu za ovaj najstariji hrvatski svjetionik.

Savudrijac Giuseppe Rota u predstavu je pretocio pricu o austrougarskom kancelaru grofu Metternichu koji se 1818. godine, dok je nadgledao gradnju svjetionika zagledao u lokalnu djevojku Gisellu. Skrivene prostorije svjetionika, njihova ljubavnog gnijezda, cuvaju i tajnu sudbine ljubavnika, koje su utjelovili glumci savudrijske Zajednice Talijana, Sara Krevatin (Gisella) i Vlatko Možar (Metternich), a na pozornici su im se pridružili još glumci amateri, Jovana Juric, Vlado Rota, Dean Martic, Nikola Popovic, Danijel Ossich i Sebastian Braico.

U dvojezicnu predstavu na hrvatskom i talijanskom ukljucilo se i umaško folklorno društvo Gaia i trio Kantaduri ciji su clanovi u romanticnoj atmosferi podno 36 metra visokog svjetionika pozvali publiku na ples i docarali im kako se nekada ljubovalo u atmosferi pucke fešte. Pricu o zabranjenoj ljubavi uz zvukove vatre i miris mora zacinili su još i degustacija delicija s afrodizijackim svojstvima, tartufi, palenta u obliku srca, maslinova ulje koje su pripremili sponzori.

Cijeli je doživljaj zakljucio koncert božice Izide koju je utjelovila pjevacica Leonora Surian i koja je uz pogled sa svjetionika i šum valova mora publiku povela na romanticno putovanje pjesmom. Sljedeca uprizorenja "Svjetionika ljubavi" održat ce se 9. kolovoza i 6. rujna u 20.30 sati. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter