Savudrija: Uklonjene mine iz mora


Policija je iz mora na području Červar-Porta i Savudrije izvukla tri neeksplodirane mine iz I. i II. Svjetskog rata. Naime, na području Červar-Porta uklonili su jednu nekontaktnu magnetsku minu iz II. svjetskog rata, dok su na području Savudrije iz mora izvadili dvije protubrodske kontaktne mine iz I. svjetskog rata, težine između 400 i 500 kilograma.

Nakon vađenja iz mora, mine su smještene u tvornicu u Umagu, a tijekom petka će ih uništiti kontroliranim spaljivanjem eksploziva. Radi povećanja sigurnosti na moru, pripadnici Specijalne jedinice policije su zajedno s policijskim službenicima Policijske uprave istarske, u četvrtak od 6 do 19 sati, uklanjali navedena minsko-eksplozivna sredstva iz mora, i to na području Červar-Porta i Savudrije. U akciji uklanjanja minsko-eksplozivnih sredstava sudjelovalo je desetak djelatnika istarske policije i šest ronioca specijalne policije, a bila su angažirana i tri plovila.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju na broj telefona 192. Valja podsjetiti da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma.

Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko netko pronađe takva sredstva nije preporučljivo ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti. Također, oni koji još uvijek u svojim domovima imaju oružje ili eksplozivna sredstva da ih bez straha od sankcija mogu anonimno predati policiji i na taj način učiniti svoj i tuđi život sigurnijim. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter