Savudrija: Tuca u pet minuta potukla 28 hektara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svega onog što su se poljoprivrednici diljem Istre zadnjih nekoliko dana pribojavali sa strepnjom pogledavajuci u nebo dogodilo se, nažalost, u utorak prije podne na širem podrucju Savudrije - u samo pet minuta tuca velicine ping pong loptica, koja je pala oko 9 sati, potukla je gotovo 28 hektara poljoprivrednih površina. Na vecem dijelu kulture su uništene u cijelosti, dok je negdje u nepovrat izgubljeno 80 posto nasada.

U samo nekoliko minuta silovito su potuceni mjeseci rada u kampanjama - stradale su najviše industrijske rajcice, zatim vinogradi, masline, paprike, kukuruz, pšenica, lubenice, dinje, vocke i sve ostalo što se tuci našlo na putu u naseljima Medigija, stara Savudrija, Crveni Vrh, Volparija, Valfontane, Stancija Grande i drugim selima oko Savudrije.



Najvece štete zbrajat ce Dario Makovac iz Borozije, inace predsjednik umaške udruge proizvodaca industrijske rajcice Pomidor, koja proizvodi za Podravkinu tvornicu u Umagu. Najavio je da ce u ime svih poljoprivrednika Savudrije, ne samo pomidoraja, na iducoj sjednici Gradskog vijeca Umaga, kada ce na dnevnom redu biti rebalans proracuna, zatražiti pomoc.

- Izgubio sam osam hektara pomidora. Polje u Medigiji je sto posto uništeno, a u Volpariji šteta je oko 80 posto. To je prva procjena. Svaka grana na svakoj biljci sa svih je strana istucena, otprilike je to 50 udaraca po grani. Tamo gdje je sto posto sve uništeno imat cu gubitak od 50 tisuca kuna po hektaru, a tamo gdje je nešto ostalo bit ce od 35 do 40 tisuca kuna po hektara, ispricao je Makovac.



Pred pocetak berbe najavljeno da ce pomidoraji s umaškog (170 hektara) i pulskog podrucja (50 hektara) ovoga ljeta imati rekordan prinos od 11.000 tona, ali ova je tuca u pet minuta ocekivani prinos smanjila za 1.000 tona. Sada ostaje nada da se ništa takvog više nece dogoditi do pocetka berbe.

Rino Cavo u Stanciji Grande na dva je hektara imao lubenice, na kojima je šteta stopostotna. Teško mu je bilo odmah procijeniti materijalnu štetu, jer se još ne zna veleprodajna otkupna cijena. Zna samo da je u velikom gubitku.

- Posadio sam 6.000 sadnica lubenica od kojih sam ocekivao prosjecno 15 kilograma po sadnici, te još 2.000 sadnica dinje, koje daju sedam kilograma po pjantini. Sve to sam izgubio. Srecom da sam na obližnjoj njivi vec izvadio krumpir, jer inace ne bih imao baš ništa. Za mene je sezona gotova, zakljucio je Cavo. (TANJA KOCIJANCIC/Snimili Tanja KOCIJANCIC i Sandro PERLIC))

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE

 


Podijeli: Facebook Twiter