Savudrija - putovanje u prošlost


"Savudrija - putovanje u prošlost" naziv je izložbe koju je Muzej grada Umaga otvorio proteklog vikenda u umaškom Multimedijalnom centru Pučkog otvorenog učilišta «Ante Babić». Kako je rekla v. d. ravnateljice Muzeja Biljana Bojić, izložba sadrži zbirke predmeta pronađenih hidroarheološkim istraživanjima tijekom 1995. i 1996., zajedno s ostalim blagom koje se čuva u fundusu Muzeja, a koji svjedoče o razvoju Savudrije u vremenskom periodu od prapovijesti do danas. Mogu se razgledati i predmeti u vlasništvu privatnih osoba iz Savudrije, Danila Latina, Diega Makovca i Morena Degrassija. To su većinom amfore izvučene iz mora prilikom ribarenja.

Uvala stare Savudrija još je od prapovijesnih vremena zbog svoje prirodne konfiguracije služila kao sigurno pristanište i sidrište, da bi u antici, u 1. stoljeću, bila izgrađena luka. Mnoštvo arheološkog materijala pronađenog prilikom istraživanja govori o velikoj upotrebi luke od njene izgradnje tijekom 1. pa sve do 4. stoljeća, dok velika količina nalaza (keramički nalazi, uljanice, amfore) iz perioda od 4. do 7. stoljeća potvrđuju da njena frekventnost u razdoblju kasne antike nije opala. Pronađene amfore govore da je bila dosta prometna i u srednjem vijeku, od 9 do 12. stoljeća. Nakon toga nalazi ukazuju na stagnaciju do 17. stoljeća.

Zaštićeni spomenici kulture RH s područja Savudrije su uz antičku luku u staroj Savudriji i Stancija Grande i svjetionik te grue (drvene dizalice) koji svaki na svoj način dočaravaju i pričaju priču o nekoć velikoj važnosti Savudrije kroz prošlost, rečeno je na otvorenju. (T. KOCIJANČIĆ, snimio M. GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter