Savudrija: Komemoracija za žrtve sa "San Marca"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dana 9. rujna 1944., mnoge su obitelji s Bujštine, istarskog priobalja i Trsta izgubile svoje voljene u jednoj od najvećih i najbesmislenijih tragedija koje su pogodile ove prostore.

Tog je dana u moru ispred savudrijske obale u nekoliko minuta nestalo 154 života, od kojih su samo 50-ak bili njemački vojnici, a ostalo civili. Svi su bili putnici na linijskom parobrodu "San Marco" koji je iz ovih krajeva putovao za Piran i Trst, a na samom polasku iz Savudrije bombardirale su ga američke zračne snage.

U znak sjećanja na tu nesreću svake se godine pored spomen ploče koju je Grad Umag postavio na ulazu u staru Savudriju priređuje komemoracija, a tako je bilo i danas, kada su gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Vili Bassanese i Goran Slavujević položili vijence i zapalili cvijeće pred mještanima, vijećnicima i članovima Mjesnog odbora.

- Tada je vladao zakon jačega i nisu vrijedile norme humanosti prema civilima... Točno je da su na njemu bili njemački vojnici, ali većina su bili nedužni ljudi, pa je stoga tragedija apsurdna i nepravedna, a svako opravdanje besmisleno, kazao je gradonačelnik na komemoraciji.

Savudrijski župnik Josip Grbac kazao je da su najtragičnije grobnice nepoznatih. «Ovdje smo se okupili da ih niti nakon toliko desetljeća ne bismo zaboravili», rekao je Grbac i pozvao okupljene da se pomole za duše tragično preminulih.

Nakon toga su se svi zajedno otisnuli brodicom na more, na točno mjesto potonuća «San Marca», te i ondje bacili vijenac cvijeća. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter