Savršeni omlet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Omlet je prilicno jednostavno, vrlo hranljivo i ukusno jelo, a potrebno vam je samo nekoliko osnovnih namirnica.

No, ako ste pak za nešto složeniju varijantu možete koristiti razne vrste namirnica kao što je crveni luk, gljive, šunka, sir, špinat ili bilo koje povrce, meso ili morske plodove koje imate u hladnjaku.

Vecina ovih namirnica poput pancete ili ljutike moraju se prije dodavanja u omlet malo ispržiti dok se sir ili avokado dodaju na kraju pripreme omleta.



Obicni omlet
Sastojci:
3 jaja (ugrijana na sobnoj temperaturi), prstohvat soli i papra, 1 mala žlica maslinova ulja, 1 žlica maslaca.

Priprema:
Jaja razbijte u maloj metalnoj posudi te ih viljuškom tucite dok se na površini ne pojave sitni mjehurici. Dok tavu zagrijavate na srednje laganoj vatri u jaja dodajte sol i papar. Nakon što je tava ugrijana stavite u nju ulje, a zatim i maslaca te ju protresite kako bi se masnoca ravnomjerno rasporedila.

Jaja ulijte u sredinu tave, a pri pecenju viljušku ili kuhinjsku lopaticu stavite ispod jaja te gurajte tekuci dio jaja prema sredini. Kad su jaja ispecena i gotovo suha špatulom ih preklopite. Omlet stavite na tanjur i odmah servirajte.



Omlet sa špinatom i feta sirom

Sastojci:
1 žlica ekstra djevicanskog maslinovog ulja, pola cešnja isjeckanog cešnjaka, 1 šalica svježeg špinata, pola šalice isjeckane rajcice, sol i papar, 2 do 3 jaja, 2 žlice hladne vode, 1 žlica maslaca, 2 žlice izmrvljenog sira feta, 1 žlica isjeckanog kopra.

Priprema:
Maslinovo ulje i cešnjak popržite na laganoj vatri dok luk ne zažuti, otprilike jednu minutu. Dodajte špinat i pecite još jednu minutu, a zatim dodajte rajcicu i sol te na vatri ostavite dodatnih 30 sekundi. Sve skupa premjestite u drugu posudu.

U srednje velikoj posudi izmiješajte vodu i jaja te dodajte sol i papar. Zagrijte tavu na srednje laganoj vatri oko dvije minute, dodajte maslac, a zatim i izmiješana jaja. Stavite kuhinjsku špatula ispod jaja i polako ih gurajte prema sredini kako bi se ravnomjerno ispekla. Ako je potrebno smanjite vatru da jaja ne izgore ili da ne poprime smedkastu boju. Sklonite tavu s vatre te dobivenu mješavinu špinata položite na jednu polovicu omleta te posipajte fetom i koprom. Omlet preklopite i servirajte.


Podijeli: Facebook Twiter