Savršen vikend - posjetite sedam istarskih čuda

Motovun
Motovun

Kako i gdje provesti savršen vikend u, kako je mnogi nazivaju, kraljici hrvatskih regija - Istri? Posjetite najbolje u Istri - sedam čuda Istre kroz jedinstveni vikend-plan: Učka - Aleja glagoljaša - Motovun - Pula - Brijuni - Poreč - Rovinj… Ovim riječima mami web stranica Najbolje u Hrvatskoj, nastala na temelju istraživanja agencije GfK o tome kako Hrvati provode vikend, kamo putuju, tko im je uzor u turizmu i po čemu se Hrvatska razlikuje od ostalih turističkih destinacija.

Tako se u ovom vodiču predlaže kako provesti savršen vikend u Istri. Istraživanje je provedeno u lipnju putem interneta na uzorku od 306 osoba u dobi od 18 do 65 godina.

Prva je, dakle, postaja Učka, "ljepotica koja dijeli Kvarner od Istre", potom se treba zaputiti u Roč i Aleju glagoljaša, najmanji grad na svijetu - Hum, a naposljetku u Motovun.

Drugoga dana, savjetuje vodič, spustite se na jug, točnije u Fažanu, gdje ćete se ukrcati na brod i prevesti se do Brijuna, nakon čega se put nastavlja prema Puli i Areni. Zadnjega dana vašeg vikenda u Istri posjetite gradove zapadne obale: u Rovinju razgledajte crkvu sv. Eufemije, Gradska vrata, Ulicu umjetnika... Slijedi Poreč, gdje turist ne smije propustiti razgledati Eufrazijevu baziliku, Trg Marafor i Kanoničku kuću.

Prema istraživanju GfK-a, Hrvati u prosjeku deset puta godišnje odlaze na jednodnevne vikend izlete izvan svog mjesta boravka, i to u bliska odredišta. Tako stanovnici Zagreba, sjeverne Hrvatske, Like i Slavonije najčešće posjećuju kontinentalni dio Hrvatske, Istrani obilaze sjeverni Jadran, dok Dalmatinci kombiniraju srednji i južni Jadran. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter