Savršen spoj druženja, gastro užitaka i zabave za cijelu obitelj


Prekrasan, suncem okupan jesenski dan, išao je na ruku Medulincima koji su u subotu organizirali i uspješno odradili dvije manifestacije u jednoj: "Obiteljski dan 2017." i "Od mora do stola". Takvu su priliku jučer spremno ugrabili brojni žitelji medulinske općine, njihovi gosti, ali i šetači i rekreativci iz susjednih gradova i općina koji su ovu iskoristili priliku da bi proveli ugodno popodne u Medulinu.

Tradicionalno druženje

Svake se godine prvog tjedna u listopadu obilježava Dječji tjedan, a jučer je ta manifestacija održana na novouređenoj površini kod Malina na vitar. Općina Medulin organizirala je ovu manifestaciju već treću godinu za redom, kao događaj koji okuplja sve generacije mještana i posjetitelja, a susret je imao i humanitarni karakter, budući da su se kroz bogatu ponudu hrane, pića, te niz zabavnih sadržaja za malene i velike, ponudu kreativnih radova i suvenira koje su izradili mališani iz DV Medulin te učenici Osnovne škole dr. Mate Demarin, kao i udruge s područja općine, prikupljale donacije namijenjene uređenju i opremanju dječjeg igrališta na javnoj površini u Medulinu.

- Ovo je jedna jako lijepa priča. Uspjeli smo spojiti dvije manifestacije koje osim druženja, za cilj imaju i prikupljanje sredstava za uređenje dječjeg igrališta kod Mižerije koje će biti namijenjeno djeci i osobama s invaliditetom. Osim prikupljanja sredstava, puno nam je važnije da se na ovakav način osvijesti činjenica da ima i takve djece, i da smo spremni učiniti sve da i oni mogu uživati u naizgled običnim stvarima. Igralište će im biti potpuno prilagođeno, kazao je načelnik Goran Buić.

U sportsko-rekreativnom programu pripremljen je kratki zumba fitness pod vodstvom Paole Šimunović iz Plesnog studija Pirueta iz Medulina. U igrama su sudjelovala djeca iz vrtića s područja općine, skupa sa svojim roditeljima i odgajateljima, osnovnoškolci te ekipe sačinjene od članova udruga i klubova, općinskih tvrtki, same Općine, ekipe sačinjene od djelatnika DV Medulina te osnovne škole, koji su se okušali u tradicionalnim društvenim igrama na otvorenom i štafetnim utrkama pod vodstvom profesorice Đeni Blarežina i njene ekipe volontera – učenika pulske gimnazije. Za svaki slučaj, bila je tu i ekipa pulskog Crvenog križa koja je zainteresiranima mjerila tlak i šećer u krvi.

Bilo je tu i kreativnih radionica, kao što je oslikavanja torbi (udruga MedulinArt) i printa na majicama (udruga Studio Valeria), a održan je i turnir za djecu u kartaškoj igri UNO u organizaciji DV Medulina. Na plaži Bijeca posjetiteljima se nudilo rekreativno jahanje na konjima, za što su se pobrinuli članovi Konjičkog kluba Istra Star iz Medulina. Za najmlađe posjetitelje upriličeno je edukativno predstavljanje živih morskih organizama pod vodstvom biologa Nevena Iveše, a uz maštovitu animaciju Istra Inspirita.

Sport i gozba

Iz velikog šatora pokraj Malina na vitar širili su se zamamni mirisi kojima nije bilo lako odoljeti. Članovi Airsoft kluba Mutila iz Medulina i članovi DVD-a Općine Medulin te djelatnice Općine Medulin pripremali su maneštru, čevape, pečene kestene te brojne i slastice i tople napitke. Sve se to moglo kušati uz davanje osobne donacije, po načelu "koliko tko može i želi uplatiti".

Organizaciju manifestacije potpisuju Općina Medulin i Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (LAGUR) Istarska batana pa su brojni gosti i domaćini paralelno s "Obiteljskim danom" mogli uživati i u gastronomskoj manifestaciji "Od mora do stola".

U akciju su se uključili medulinski, rovinjski, fažanski i ližnjanski ribari koji su svoj svježi ulov donirali, a te je plodove mora u delicije pretvarala ekipa Hook&Cook, te timovi iz restorana Candis-2, Etien, Velanera, Financa, La Perla, Lanterna i Kum. Riblji burgeri, salata od folpi, brodet s palentom, fileti plemenite ribe, sardele…samo su dio bogate ponude koja je golicala nepca svih koji su se šatoru previše približili. Naravno, i sav prihod od ovih morskih specijaliteta bio je namijenjen istom humanitarnom cilju - uređenju igrališta.

Popodne je održano natjecanje u pripremanju istarske supe, turnir u briškuli, a za navečer je zakazano izvlačenje glavnih nagrada bogate lutrije, u kojoj je svaki listić dobitan. Uz večernju aukciju umjetničkih slika, članova likovne sekcije MedulinArta, blagajna bi trebala biti još punija. Vatromet i zabava uz Klapu Rišpet zaključila je ovo cjelodnevno druženje, a koliko je novca za uređenje igrališta skupljeno, znat će se već u nedjelju. (Leonid SLIJEPČEVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter