Savjetovalište za osobe pod stresom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Sve više ljudi ima razlicite probleme na poslu. U našu polikliniku takve se osobe najcešce javljaju zbog nesanice, lupanja srca, napetosti, placljivosti, jutarnje glavobolje, psihogeno uzrokovanih tjelesnih smetnji kada se približavaju poslu ili dok su na radnom mjestu, iscrpljenosti nakon posla, nemogucnosti opuštanja kod kuce, misaone opterecenosti situacijom na poslu... Glavni razlog njihovog dolaska je pojava psihickih tegoba i disfunkcionalnost ponašanja, a zadatak naših psihijatara i psihologa je objasniti vezu konkretne konfliktne situacije s pojavom psihickih i fizickih smetnji te im pomoci", rekao je specijalist psihijatar dr. Tomislav Peharda.

U tu je svrhu Opca bolnica Pula sastavila program "Savjetovalište za osobe izložene stresu na radnom mjestu" usmjeren na osnivanje savjetovališta u kojem bi korisnicima na raspolaganju bio interdisciplinarni tim. Projekt ce financirati Grad Pula, a u pocetku bi se ambulantno i u ranoj fazi trebali prepoznavati poremecaji izazvani stresom. Djelatnici savjetovališta takoder bi ovakve poremecaje trebali razlikovati od drugih oblika disfunkcionalnog ponašanja kao i mogucih slucajeva mobinga, pružati adekvatne informacije te provoditi psihoterapije za osobe koje su izložene stresu. Planirano savjetovalište nije profunkcioniralo u pravom smislu rijeci, ali se i sada u sklopu postojece psihijatrijske ambulante obavlja velik dio posla planiranog za savjetovalište.

"Najcešci izvori stresa s kojima su se susretali naši pacijenti su preopterecenost poslom, vremenski pritisak, zatrpanost administrativnim poslovima, neadekvatno ponašanje nadredenih ili kolega, slaba mogucnost napredovanja ili iznenadna degradacija na drugo (niže) radno mjesto bez objašnjenja, loši uvjeti rada, nezadovoljavajuci odnosi s kolegama, izostajanje podrške kolektiva, nedostatak profesionalnog priznanja i društvene podrške, izloženost stalnoj procjeni i pritisku nadredenih, birokracija (papirologija), seksualne provokacije, indirektne prijetnje SMS porukama, prinudivanje davanja otkaza zbog bolesti, sukobi interesa i zamjene novim snagama", kaže dr. Peharda.

Nakon pregleda oni koji i dalje imaju smetnje ukljuceni su u grupni terapijski rad. Grupa se sastaje jednom mjesecno i poluotvorenog je tipa. Medutim, ako se radi o široj konfliktnoj situaciji, koja nadilazi psihološko-psihijatrijski kontekst, pacijenti se upucuju u nadležnu instituciju u Zagreb ili Rijeku da bi riješili pravna pitanja.


Podijeli: Facebook Twiter