Savjeti za uredenje potkrovlja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prostori u potkrovlju isticu se atraktivnošcu i osobitošcu i privlacni su za stambene prostore. No, atraktivnost nosi i izazove vezane uz uredenje i opremanje zbog kosih krovova i nepravilnosti koje oni cine.

Upravo iz tog razloga pojedinci biraju kupnju klasicnog stana od onog u potkrovlju jer je jednostavniji za uredenje. U potkrovlju cesto žive arhitekti i umjetnici, jer upravo u uredenju ovakvih prostora mogu iskazati svoje kreativne potencijale.

Kako biste maksimalno iskoristili površinu ispod kosina stropa, opremite dom namještajem izradenim po mjeri koji ce se uklopiti u prostor. Ugradbeni ormari idealni su za ovakve stanove. Visina nadozida uvelike ce definirati velicinu iskoristivog prostora. Zonu uz nadozid možete iskoristiti na više nacina. Predlažemo ugradnju kliznih stijena na udaljenosti 60 – 80cm u cijeloj dužini kako bi taj prostor iskoristili za spremišta. Na ovaj nacin iskorištavate najniže dijelove. Garnituru za sjedenje možete postaviti u neposrednu blizinu jer i ona može biti smještena u nižoj zoni.

Djecju sobu prilagodite kosinama izradom namještaja po mjeri. Ukoliko je u prostor potrebno smjestiti dva ležaja, umjesto kreveta na kat, smjestite djecji krevet s dodatnim u ladici ili jedan do drugog, te tako necete ovisiti o korisnoj visini sobe. Niže dijelove stana možete iskoristiti i za smještaj radnih stolova, npr. u djecjoj sobi ili u boravku za formiranje radnog kuta s kompjutorom. Stol smjestite uz nadozid, a zona sjedenja ce na taj nacin biti u višem dijelu, koji vam nece predstavljati probleme prilikom ustajanja od stola.

Gornje kuhinjske elemente, u kosim dijelovima stana, možete organizirati kaskadno ili donje elemente izvesti u punoj visini do kosina. Na taj cete nacin stvoriti dodatni prostor za odlaganje stvari i namirnica. Ukoliko, zbog ovakve organizacije, nemate dovoljno radnih ploha, stvorite ih postavljanjem pulta, tj. šanka prema blagovaonici.

Kosine u kupaonici takoder možete dobro iskoristiti smještajuci zahodsku školjku, perilicu za rublje ili ležecu kadu ispod njih. Ležeca kada trebala bi biti postavljena okomito na prostor ispod kosine kako bi se jedan njen dio ipak prostirao u višem dijelu i omogucio ispravljeni položaj osobi koja se tušira.

Na galeriju smjestite dodatnu spavaonicu ili hobi prostor, koji cak i sa smanjenom visinom možete koristiti za opuštanje, citanje u ležaljci ili vježbanje na tlu.

I na kraju, ukoliko se i dalje osjecate potpuno bespomocno u organizaciji prostora omedenog s puno kosih ploha, potražite pomoc arhitekta, koji ce svojim znanjem, iskustvom i maštovitošcu uciniti vaš stan u potkrovlju funkcionalnim i ugodnim za život.

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter