Savjeti za solo putnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako razmišljate o prvom samackom putovanju, za pocetak odaberite ciljane i kratke aranžmane. Otidite na kratki jednodnevni izlet u obližnji grad i istražite njegovu kulturnu ponudu. Da biste se dodatno ohrabrili i istrenirali, odite sami u kino, restoran ili muzej.

Termine putovanja najbolje je izabrati izvan špice turisticke sezone. Izbjegavanjem putovanja u vrijeme godišnjih i školskih praznika uštedjet cete na troškovima prijevoza i smještaja, a osim toga navala turista na kulturne znamenitosti, atrakcije i restorane puno je manja.

Socijalni kontakt i interakciju s ljudima možete ostvariti birajuci bed&breakfast smještaj, gostinske kuce ili manje hotele. No, ako želite privatnost, ona ce vam sigurno biti zajamcena u vecim hotelima.

Unaprijed se informirajte kako od zracne luke, autobusne ili željeznicke postaje stici do željene lokacije. Djelujte samouvjereno i suzdržano, a da biste izbjegli privlacenje neželjene pažnje, odijevajte se prikladno.

Tijekom putovanja budite u kontaktu s bliskim prijateljima ili rodbinom. Obitelj upoznajte s detaljnim planom svog putovanja te uvijek imajte napunjen i dostupan mobitel.

Mapu grada ne proucavajte na ulici jer biste mogli izgledati zbunjeno i izgubljeno te tako privlaciti pažnju nepoznatih. Ucinite to na pauzi za kavu!

U restoranu si pažnju uvijek možete zaokupiti citanjem knjige, pisanjem dnevnika putovanja, razglednica ili ucenjem rijeci ili fraza stranog jezika zemlje u kojoj se nalazite. Klonite se osamljenih mjesta, a ako hodate po noci držite se osvijetljenih dijelova.

Ako imate priliku obavezno otidite na ulicni festival. Ljudi su obicno tada vrlo pristupacni, a to je ujedno i dobar nacin da vidite kako lokalno stanovništvo proslavlja svoje praznike.


Podijeli: Facebook Twiter