Savjeti za putovanja u egzoticne krajeve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pedesetak posjetitelja privuklo je u petak navecer predavanje pod nazivom "Ekstremna putovanja" koje je u maloj dvorani Spomen doma održao clan Hrvatskog istraživackog kluba i prekaljeni svjetski putnik Želimir Cernelic.

Uz projekciju živopisnih fotografija i brojne anegdote predstavio je iskustva i doživljaje s dvanaest grupnih ekspedicija u egzoticne krajeve svijeta te pružio niz korisnih informacija za pripremu takvih putovanja.

Savjetovao je tako potencijalne putnike u egzoticne zemlje da se prvenstveno prije puta informiraju o jeziku kojim se govori na destinaciji da bi se izbjegla komunikacijska barijera. Putem internetskih mapa poželjno je detaljno prouciti destinaciju, a na put se nikako ne krece bez zemljopisnih karata, kompasa, a poželjan je i GPS sustav.

Dobro dodu vodici (Lonely planet, Footprint…), ali treba imati na umu da ih sve krasi zastarjelost jer od pisanja do distribucije prode najmanje godinu dana, kazao je Cernelic.

Ako se putuje zrakoplovom, važno je prethodno provjeriti koje se stvari moraju ostaviti u prtljazi da ne bi ostali bez njih, kao i imati vlastitu hranu i vodu. Naglasio je važnost kvalitetnih cipela i carapa, kao i da se na put ne ide bez novcane pricuve jer se na takvim putovanjima gotovo uvijek dogode neocekivani troškovi.

Vrlo su ceste prijevare kod mijenjanja valuta stoga treba "novac prebrojati rukama, a ne ocima". Zbog opasnosti od krada preporucio je da se novac drži na tri mjesta da se ne bi ostalo bez svega: dnevni novcanik u džepu, dio novca na skrovitom mjestu, a dio novca ušiven u hlace.

Buduci da je voda u mnogim krajevima svijeta vrlo loše kvalitete, sa sobom se moraju uzeti tablete klora, a za mnoge namjene dobro dodu i najlonske vrece.

O radu udruge može se više saznati na www.hik.hr. Predavanje je organiziralo gradsko Pucko otvoreno ucilište i Hrvatski istraživacki klub.


Podijeli: Facebook Twiter