Savjeti za proljetno roštiljanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Okus dima i socno meso samo su dva razloga zbog cega svi volimo meso s roštilja, a sada kada su konacno došli topliji dani možemo u prirodi uživati u ukusnoj hrani i na otvorenom. Roštiljanje, popularna metoda polakog kuhanja mesa, omiljena je diljem svijeta, a najbolja je kada se sprema iznad pravog žara.

Puno je stvari koje utjecu na dobar okus hrane s roštilja, od pripreme mesa i povrca do tehnika pecenja, zbog toga donosimo savjete kojima cete svoje umijece roštiljanja podici na višu razinu.

1. Pecite polako

Za roštiljanje se cesto misli da je jednako kao i tzv. grilanje, ali svaki zaljubljenik u hranu s roštilja znat ce vam reci da su ove dvije metode nešto potpuno drugacije. Roštilja se obicno iznad indirektnog izvora topline (žeravice) dulje vrijeme, a grilanje obicno iznad direktnog izvora topline (vatre) krace vrijeme. Pravi roštilj je za obroke kada vam nije problem cekati neko vrijeme na jelo.



2. Koristite drva i/ili ugljen
Ako se jela s roštilja spremaju na otvorenom, najbolja opcija su drvo i ugljen: za razliku od plinskih roštilja. Drvo ce se pobrinuti za ravnomjernu toplinu i specifican okus mesa, dok ce ugljen pridonijeti dimljenom okusu koji pravi ljubitelji roštilja preferiraju.

3. Zacini i umaci
Postoje razlicite "teorije" oko toga bi li se meso trebalo zaciniti suhim zacinima ili saftnom marinadom prije pecenja ili za vrijeme pecenja. Odluka je na vama: "suhi zacini" obicno imaju blaži okus i treba ih obilno nanijeti, dok su "saftne marinade" paste sa zacinima kao što su senf, cešnjak, pasta od cilija ili papra...

Bez obzira na što se odlucite, pobrinite se da ostavite zacinima dovoljno vremena da prodru u meso, najmanje pola sata pa do preko noci, ovisno o debljini mesa. Ako se odlucite za zacine tokom pecenja, polijevajte ih umakom koji ste pripremili (recimo, pivo, cešnjak, ružmarin, sol i papar) da bi meso ostalo socno.


Podijeli: Facebook Twiter