Savjeti za kupnju idealnog madraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ortopedski madrac ili 'memorijska pjena'? Tvrd ili mekan? Kako pronaci madrac koji ce ublažiti vaše bolove u ledima? Madraca je toliko da se kupcima zavrti u glavi od imena i sastava koji sadrže.

Dr. Chris Idzikowski, Edinburgh Sleep Centre, smatra da bi kupnja novog udobnog kreveta u prosjeku svake noci donijela dodatnih 42 minute sna.

Imajte na umu da nakon 10 godina krevet gubi 70 posto prvotne snage, a prvi znakovi propadanja javljaju se nakon 7 godina.

Gotovo svaki madrac na tržištu želi nas namamiti u horizontalu uz kvazi-medicinska obecanja, a najtvrdi su gotovo svi kvalificirani kao 'ortopedski'. No ovi medicinski termini ili pjene za madrace koju su razvili znanstvenici iz NASA da bi smanjili utjecaj gravitacijske sile na astronaute tijekom uzlijetanja tek dodatno zbunjuju.

Osim toga, probleme s kralježnicom niste zaradili ležeci na madracu, vec od naglog okretanja ili dizanja tereta. Trebate li zato nužno ležati na tvrdom madracu? Ne. Sve ovisi o vašoj kilaži, visini i godinama.

Tijekom istraživanja objavljenog u casopisu Spine, pacijenti s bolovima u ledima trebali su usporediti udobnost ležanja na tvrdom madracu, onom od pjene koja se prilagodava tijelu i vodenom krevetu.

Rezultat? "Za razliku od tvrdog madraca, vodeni krevet i madrac od pjene utjecali su pozitivno na simptome bolova u kralježnici i samu kvalitetu sna. No razlika je ipak bila mala," napisali su znanstvenici.

Danas postoje i razlicite vrste madraca s pjenom: lateks (koji se vrati u prvotni položaj kad se ustanete) i visco-elasticni ili memorijska pjena koji se ne vraca u prvotni položaj, vec na njemu ostaje otisak vašeg tijela. Tu treba biti oprezan jer ležanje u jednoj poziciji može uzrokovati ukocenost. Madrac treba podržavati vašu tjelesnu težinu, no i biti dovoljno cvrst da se na njemu okrecete s lakocom.

Madrac nikad ne kupujte sami, neka vas netko gleda do ležite na njemu. Kupujete li bracni krevet, ovo je pravilo posebno bitno jer vaša druga polovica treba sama isprobati svoj dio madraca. Ukoliko je težina izmedu vas dvoje znatna, trebali bi imati dva odvojena madraca prilagodena svakome od vas. Ne obazirite se previše ni na oznaku o tvrdoci ili neke druge 'medicinske' termine. Na koncu je ipak najvažnije kako se vi osjecate ležeci na njemu.

Jessica Alexander iz britanskog Sleep Councila upozorava: "80 posto ljudi koji isprobavaju madrac u trgovini leži na njemu manje od 2 minute. No neugoda zbog drugih kupaca ne bi vas trebala nagnati da se brzo dižete - ipak cete na njemu provesti barem 3.000 sati godišnje. Preporucamo da ga u trgovini isprobate barem 10 minuta, idealno bi bilo 30."

Kupnja kreveta može biti skupa investicija pa je zato najbolje kloniti se naglih odluka - u najmanju ruku prespavajte jednu noc pa tek onda odlucite koji bi madrac bio za vas.


Podijeli: Facebook Twiter