Savjeti za jesensku vožnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jesen svakako spada u ljepša razdoblja za uživanje u vožnji otvorenom cestom, no krije i mnoge opasnosti u prometu. Kako ih uociti i ukloniti? Zakonodavac je vec propisao da nakon pomicanja vremena za zimsko razdoblje svi vozaci moraju imati upaljena svjetla na automobilu i u vožnji tokom dana.

Ideja je da se na taj nacin vozace pripremi na manjak dnevne svjetlosti u jesenskom razdoblju te samim time i slabiju vidljivost. Ako to vec ne cinite redovno, provjerite rade li vam svi svjetlosni sklopovi, takoder ih obrišite od necistoce da bi ravnomjerno osvjetljavali put ispred i iza vas.

Kad smo vec kod preglednosti, preporuka je zamijeniti gumice brisaca svake dvije godine, a ne zaboravite ni nadoliti tekucine za cišcenje prozora. Temperature još uvijek nisu toliko niske da treba prijeci na zimske gume, no svakako provjerite u kakvom su vam stanju pneumatici na kojima se vozite te ih, ovisno o istrošenosti, zamijenite novima.

Jesensko razdoblje i niže temperature takoder znace udar na akumulator, pa obratite pozornost na njegovo obavljanje dužnosti. Ukoliko je stariji od tri godine, ili više ne radi onako kako ste navikli, svakako ga zamijenite novim prije negoli vam otkaže poslušnost. Nemojte zaboraviti niti na 'kleme' u prtljažniku, za svaki slucaj.

Raniji zalazak sunca u jesensko-zimskom razdoblju znaci i da cete se cešce voziti po mraku. Sumrak je najgore razdoblje jer se oci ne stignu pripremiti na manjak svjetlosti, pa se tada najcešce dogada i najveci broj prometnih nesreca. Najsigurnija metoda jest sporija vožnja te ostavljanje veceg razmaka izmedu automobila, posebice na neosvijetljenim prometnicama. Ranije zalaženje sunca znaci i da ce vaše tijelo ranije signalizirati da je vrijeme za spavanje, stoga ako se planirate uputiti na duži put, svakako koristite pauze. Dodatnu pozornost valja obratiti i na pješake, posebice one u tamnijoj odjeci.

Jesenje kiše ce, osim smanjivanja preglednosti, utjecati na skliskost podloge. Ovo posebice vrijedi za autoceste gdje vozaci zanemaruju opasnost zbog pravocrtnog kretanja te riskiraju nastanak vodenog klina i gubitak kontrole nad vozilom.

Dodatni problem je i neocišceno lišce na prometnicama, koje možda izgleda lijepo, ali je i veoma opasno. Suho, kao i mokro lišce uzrokovat ce manje prijemljivosti izmedu kotaca i podloge, što može dovesti do proklizavanja i izlijetanja. Nerijetki su slucajevi u kojima nakupina lišca kamuflira oštecenu prometnicu pa svakako pripazite na brzinu kretanja svog vozila.


Podijeli: Facebook Twiter