Savjeti koji glavu cuvaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak i kada putujete preko putnicke agencije, nikada ne znate što vas ocekuje u stranoj zemlji. Donosimo neke savjete koji ce vam dobro doci.

Shane Smith, jedan od neustrašivih novinara koji cesto putuje po svijetu u potrazi za pricom, odlucio je podijeliti neke savjete koji ce vam dobro doci bez obzira na to jeste li novinar ili putnik u potrazi za uzbudenjem.

Savjeti su objavljeni na stranici Askmen.com, a prenosimo neke od njih:

? Dobro razmislite prilikom pakiranja
U koju god zemlju išli, bez obzira na godišnje doba, obavezno napravite popis stvari koje su vam nužne. Budite razumni, a neki lijekovi trebali bi se naci na vrhu popisa.

? Poštujte obicaje zemlje koju posjecujete
Svaka zemlja ima svoje obicaje i pravila koje stranac treba poštivati. Naprimjer, u muslimanskim se zemljama u javnosti ne biste trebali pojavljivati u alkoholiziranom stanju. Pripremite se i informirajte prije puta.

? Kada razgovor ne pomaže, izvadite novcanicu
OK, ovo ne vrijedi u svim slucajevima, ali ponekad vas može izvuci iz nevolje. Mudro procijenite situaciju i, ako vam intuicija kaže da je pravi trenutak za podmicivanje, vaš ce sugovornik vrlo vjerojatno okrenuti glavu na drugu stranu.

? Budite ljubazni prema vodicu
Ako ste odlucili unajmiti vodica, vjerojatno ste to ucinili jer mislite da vam može pomoci i jer cete se uz njega osjecati sigurnije. Potrudite se biti ljubazni, bolje da nikada ne doznate što bi vam u protivnom mogao priuštiti.

? Ocekujte neocekivano
Nikada ne znate što vam se može dogoditi, pogotovo kada se nalazite u stranoj zemlji, daleko od udobnosti na koju ste navikli, poznatih ulica i ljudi koji pricaju istim jezikom kao i vi. Budite pažljivi i ocekujte neocekivano.

? Osigurajte kontakt-osobu za slucaj opasnosti
S obzirom da nikada ne znate što vam se na putovanju može dogoditi, pronadite kontakt-osobu koja zna što treba napraviti u slucaju opasnosti.


Podijeli: Facebook Twiter