Savičentini kod svog stomatologa od idućeg mjeseca

Zdravstvena stanica u Savičenti (D. MEMEDOVIĆ)
Zdravstvena stanica u Savičenti (D. MEMEDOVIĆ)

Stomatološka ordinacija u zdravstvenoj stanici u Savičenti potpuno je spremna za rad i mogla bi prve pacijente primiti početkom studenog. Povjerenstvo Ministarstva zdravlja konačno je obavilo pregled tehničkih uvjeta i odobrilo početak rada u novouređenim prostorima, za što rješenje u Istarskim domovima zdravlja očekuju tijekom sljedećeg tjedna. U sklopu prve velike adaptacije zdravstvene stanice, što je bila zajednička investicija Istarskih domova zdravlja i Općine Svetvinčenat, na južnom, sunčanijem i svjetlijem dijelu prizemlja uređen je i novi prostor za tim obiteljske medicine koji zadnjih godina radi u teškim uvjetima, pod prokislim krovom, u mračnom i hladnom sjevernom krilu prizemlja.

Zajednička čekaonica

Stomatološka ordinacija u Savičenti davno je upisana u javnozdravstvenu mrežu HZZO-a, ali godinama nije bila popunjena. Do prije dvije godine stomatologinja iz Pule dolazila je ovdje raditi dva dana u tjednu. Sada će pacijenti s područja savičentske općine dobiti svog stomatologa na puno radno vrijeme, a kako je ordinacija s kata spuštena u prizemlje zgrade, pristupačna je i starijima te teško pokretnim osobama. Ordinacija ima 29 četvornih metara, uz 30 kvadrata čekaonice koju će koristiti zajedno s ordinacijom obiteljske medicine. Nakon provedenog natječaja za rad u ovoj ordinaciji izabrana je doktorica dentalne medicine Irena Mavrić, koja će raditi u timu sa sestrom Tanitom Medančić.

Zgrada je u vlasništvu Istarskih domova zdravlja, a ukupna vrijednost investicije iznosi 537 tisuća kuna, od čega su Istarski domovi zdravlja uložili 390 tisuća, a Općina Svetvinčenat 147 tisuća kuna. Općinski načelnik Dalibor Macan kaže da su potpuno obnovljeni sanitarni čvorovi, zidovi, stropovi i podovi, postavljena kompletno nova elektroinstalacija i rasvjeta, prostorije rekonstruirane, uveden bolji raspored prostora. Na redu je obnova fasade kad se nađe financijer. U igri su opet zajedničko ulaganje IDZ-a i Općine ili aplikacija za EU-novac namijenjen energetskoj obnovi javnih zgrada.

Prostor za udruge

- Krov je posve saniran, a ulaz za pacijente je sada s druge, jugozapadne strane zgrade. Za desetak dana u novouređenu ordinaciju trebao bi preseliti i tim liječnice opće medicine dr. Melite Gašpertić. Ambulante će sada biti puno funkcionalnije i manje će se trošiti na grijanje. Preseljenjem ordinacija u južni dio prizemlja, ostat će slobodan nekadašnji prostor obiteljske ordinacije i čitav kat, a kako je zgrada zdravstvene stanice u vlasništvu IDZ-a, pokušat ćemo se s njima dogovoriti kako te prostore staviti u funkciju. Mi se zalažemo da se dodijele na korištenje udrugama s područja općine Svetvinčenat, kaže načelnik Macan. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter