Savičenta u radovima slikara, fotografa i arhitekata

Dio izloženih radova
Dio izloženih radova

Kroz prikaze Svetvinčenta iz perspektiva hrvatskih i talijanskih umjetnika i arhitekata u subotu se održala umjetnička manifestacija Hist(o)ria Slam, koju treću godinu zaredom u Svetvinčentu organizira udruga Collivium Savicenta.

U Gradskoj loži predstavljena je izložba slika nastalih na prošlogodišnjoj slikarskoj radionici održanoj nakon sedmodnevnog boravka slikara u Savičenti. Svoje radove izložili su umjetnici Tea Bičić, Đanino Božić, Petar Brajnović, Paolo Cervi Kervischer, Mira Ličen Krmpotić, Robert Pauletta, Barbara Stefani, Ani Tretjak, Kruno Vrgoč i Martina Žerjal. Osim što su predstavljeni njihovi apstraktni uradci te oni s motivima Svetvinčenta, posjetitelji su se kroz kratke biografije mogli upoznati s njihovim biografijama.

U novom prostoru Gradske vijećnice slijedilo je otvaranje izložbe fotografija pod nazivom "FotosFromFriends". Fotografi Neva Gasparo, Fabio Balbi, Mark Smith, Saša Halambek i Simone Casetta predstavili su po nekoliko svojih fotografija na temu Svetvinčenta. Prevladavali su motivi kaštela Morosini-Grimani, Žlinje, Place, Gradske palače i crkve Sv. Vincenta te razni detalji mjesta, a fotograf Sšha Halambek predstavio je svoje uratke iz aviona.

Fotografi Mark Edward Smith, Fabio Balbi i Neva Gasparo publici su ispričali svoja iskustva za vrijeme fotografiranja Svetvinčenta te otkrili koja su bila njihova nadahnuća za nastanak predstavljenih fotografija.

U sklopu manifestacije arhitektice Barbara Fornasir i Dana Khrlanko predstavile su projekt udruge Collivium, rekonstrukciju zgrada Gradske palače i gostionice, te izgradnju organske farme u blizini centra mjesta. Farma bi, navela je Khrlanko, privukla brojne turiste u Svetvinčenat koji bi imali priliku naučiti razne zanimljivosti o organskoj proizvodnji i istovremeno provesti lijepo vrijeme u ovom renesansnom mjestu. Plan projekta je inkorporirati arhitekturu farme s prirodom i koristiti prirodne resurse, poput sunčeve energije i komposta. Organski uzgojene namirnice na farmi koristile bi se u restoranu u Gradskoj palači i gostionici kraj Kaštela.

Rekonstrukciju tih dviju zgrada predstavila je arhitektica Barbara Fornasir iz Trsta. Istaknula je da je obnova starih građevina, poput danas napuštene Palače, zahtjevan proces jer se mora paziti na brojne detalje. Osim restorana, u Gradskoj palači bi se nalazila i dva apartmana na katu. Obnovljena Palača bi, rekla je Fornasir, uvelike pridonijela turističkoj ponudi Svetvinčenta. Ovim dvjema povijesnim građevinama raspolaže udruga ColliVium, koja će ih obnavljati uz doprinos umjetnika, arhitekata te lokalnih i stranih ulagača. (Napisala i snimila A. ŠIMIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter