Savičenta: Školarci prikupili četiri tone papira


Prošlog tjedna završilo je prvo međuškolsko natjecanje Reciklirajmo u školi na području općine Svetvinčenat. Pobijedila je Osnovna škola Juršići s prikupljenih 2.070 kilograma papira, a drugo mjesto zauzela je Osnovna škola Svetvinčenat s prikupljenih 1.820 kg papira. Iako u te dvije škole ima ukupno samo 150 učenika, zajedno su prikupili gotovo četiri tone papira ­ 26 kg papira po učeniku!

- Rezultati ovog natjecanja zaista su odlični jer su učitelji, učenici i mještani pokazali  timski duh i brigu o okolišu. Ovim natjecanjem, na području općine Svetvinčenat, spašeno je osam stabala, 960.000 litara vode i 19.196 kWh energije, poručili su iz Zelene Istre.

Natjecanje je organizirala udruga Zelena Istra te Općina Svetvinčenat uz podršku tvrtke Metis. Glavne nagrade - projektor i  platno - osigurala je Općina Svetvinčenat, a dodatne nagrade, enciklopedije i štedne žarulje, Metis i Zelena Istra. U sklopu akcije, osim natjecanja u prikupljanju papira, Općina Svetvinčenat postavila je dva zelena otoka na kojima su posude za odvojeno prikupljanje otpada.

Zeleni otok sastoji od zelene posude za prikupljanje stakla, žute posude za prikupljanje plastičnog otpada te plave posude za prikupljanje papira.
- Ne bi li sumještanima omogućili da vrijedne sirovine sakupljaju odvojeno od kućnog otpada, kontejneri su postavljeni u Juršićima i Svetvinčentu. Izdvojenim sakupljanjem i odlaganjem otpada u zelene otoke omogućuje se iskorištavanje tih vrijednih sirovina, smanjenje količine otpada koji završava svoj ciklus na odlagalištima te se pomaže u rješavanju gorućeg problema zaštite okoliša, kaže načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter