Savičenta si ne može dozvoliti zaključan ured TZ-a

Deanu Pustijancu dobro bi došla ispomoć u uredu (D. ŠTIFANIĆ)
Deanu Pustijancu dobro bi došla ispomoć u uredu (D. ŠTIFANIĆ)

Radno vrijeme Turističke zajednice u Savičenti bilo je jedna od tema aktualnog sata na Općinskom vijeću u srijedu. Proteklu je nedjelju jedan iznajmljivač želeći prijaviti gosta, rekao je vijećnik Dalibor Buršić (SDP), oko podneva naišao na zatvorena vrata TZ-a, a djelatnika je čekao pola sata.

No, nije dužnost TZ-a prijavljivati goste, odgovorio mu je načelnik Dalibor Macan, i dodao da iznajmljivači mogu u turističkom uredu dobiti šifru i prijaviti goste putem interneta na što mu je Buršić pak replicirao da je dotični iznajmljivač zapravo i tražio šifru, ali je nije dobio.

Radno vrijeme TZ-a nedjeljom je od 11 do 14 sati, a u uredu je zaposlen jedino Dean Pustijanac, direktor koji odrađuje sve, od administrativnih poslova, preko prijave gostiju do organizacije manifestacija. Ostalih dana TZ je otvoren ponedjeljkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 7 do 15 sati, a utorkom od 9 do 17 sati.

- U nedjelju me iznajmljivač čekao jer sam bio zauzet oko organizacije Istra Inspirita. Nisam mu uspio poslati šifru odmah, ali sam je poslao danas (jučer, op. n.). Dužnost TZ-a jest prijava gostiju i od ove godine imamo novi kompjuterski program za prijavu. Svaki iznajmljivač može dobiti šifru i prijaviti nam gosta putem interneta, kaže Pustijanac.

Očito, TZ-u je potrebno još djelatnika, no "financije nam ne dopuštaju zaposliti još jednu osobu", kaže direktor.

- Postoji rješenje u vidu općinskih stipendista. Ali, od njih dvadesetak, koji trebaju odraditi 10 dana u Općini, javilo se ovo ljeto tek pet. Općinsko vijeće treba razmisliti o njihovom angažmanu jer se iz godine u godinu povećavaju smještajni kapaciteti, a ove godine imamo porast noćenja i dolazaka od 17 posto, kaže Pustijanac. Dodaje da 60-ak iznajmljivača prijavljuje goste preko interneta.

Jedna od njih je i Draženka Moll iz Stancije 1904. iz Smoljanci koja se bavi ruralnim turizmom i dobitnik je nagrade Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) za 2012./2013.

- Već godinama prijavljujem goste putem interneta, no postoji veliki broj iznajmljivača koji nemaju kompjuter ili laptop i zbog njih bi možda bilo bolje razmisliti da TZ zaposli još nekog. Imamo jednog čovjeka u TZ-u na plaći i normalno da on ne može raditi 20 sati dnevno, a potreba za dodatnim zapošljavanjem postoji.

Smještajni kapaciteti se povećavaju i treba početi profesionalnije tome pristupati. Vijećnica sam Turističkog vijeća, no ono nije sazvano mjesecima, i ako netko od iznajmljivača ima primjedbe treba nam se javiti da se raspravi na vijeću, kaže Moll.

Pustijanac nam kaže da vijeće treba minimalno biti sazvano dva puta godišnje i da je dosad toliko puta i zasjedalo te da se na njemu rješavaju važne stvari, a ostalo u hodu.

- Nekad se ono sazove i pet puta godišnje, a do kraja godine još će nekoliko puta biti sjednica, dodaje. Na pitanje ne bi li TZ ipak trebao raditi i subotom, a da možda bude zatvoren jedan dan u tjednu, odgovara da ne može dopustiti da TZ bude zatvoren tijekom tjedna i da je on i izvan radnog vremena "zaposlen" te stalno na telefonu.

Turisti brošure i informacije o Svetvinčentu, kaže, mogu dobiti i u srednjovjekovnom tematskom parku u kaštelu Morosini-Grimani gdje je uspostavljen info-punkt otvoren od ponedjeljka do petka, od 11 do 14 sati te od 18 do 21 sati.

Klara Grahovac iz Pusti, jedna od privatnih iznajmljivačica, vijećnica općinskog TZ-a te članica skupštine županijskog TZ-a, smatra da TZ u Savičenti treba biti otvoren cijeli dan jer gostima trebaju informacije o Istri.

- Samo na pružanje osnovnih informacija gostima potrošim dva sata. Mi iznajmljivači ne stižemo svakom gostu pojedinačno pružiti sve potrebne informacije, od događanja, gastro-ponude, mjesta koja treba posjetiti… Većina mojih gostiju dolazi prvi put u Hrvatsku i trebaju im informacije o svemu, tu treba nastupiti TZ, potrebna je veća suradnja s iznajmljivačima, kaže Grahovac.

Navodi da se Savičenta jako razvila zadnjih godina u turističkom smislu te je to općina s najvećim brojem kuća s bazenom (135) u odnosu na broj stanovnika.

- Pustijanac ne stigne sve sam, od konferencija, manifestacija, prijava… Turizam je interdisciplinarna i uslužna djelatnost koja zahtijeva 24-satni angažman, zaključuje Grahovac. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter