Savicenta postaje meka za zanatlije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zaboravljeni istarski zanati, rukotvorine, istarska jela, proizvodi od lavande, med, maslinovo ulje, nakit i bogat kulturni program privukli su u nedjelju u Savicentu velik broj posjetitelja iz cijele Istre. Razlog tomu bio je peti Mrkat istrijanskega dela koji je okupio pedesetak izlagaca iz regije i šire.

"Po broju posjetitelja sajam je ove godine definitivno najjaci. Cilj mrkata je promoviranje istarskog suvenira, gastro ponude i ocuvanje tradicije", rekao je zadovoljno Dean Pustijanac, direktor mjesne Turisticke zajednice, koja organizira sajam. Pokrovitelji manifestacije koja je koštala oko 35 tisuca kuna su Opcina Svetvincenat i Istarska županija.

Veliki broj zainteresiranih posjetitelja zatekli smo kod štanda s drvenim uracima Dragutina Jamnica. "Kupila sam drvenu gljivu na koju se može sjesti. Ima sigurno 20 kilograma i lijepo ce pristajati u moj turisticki objekt. Baš sad gledam da uzmem još koju, manju. Jako mi se svidaju ove stvari i onaj štand s pletenim košarama. Imam ih doma više nego prodavac, hahaha... Lijepi su mi i oni kažuni gospodina iz Kanfanara jer su od pravog istarskog kamena i imaju patinu. Bila sam i prošle godine na sajmu i jako je lijep", kaže Sonja Glavic iz Žminja.

Jamnic - ciji je štand, ako je suditi po gužvi oko njega, bio favorit sajma - dolazi iz Lepoglave i izraduje sove, ježeve, kornjace, purane u hrastu, kestenu, orahu, maslini, murvi. Radi iz jednog komada i bez skice, pušta drvo da mu prica i otkrije koji ce oblik iz njega izaci. "Od osnovne škole radim s drvetom iako sam po struci zdravstveni djelatnik. Zovu me doktorom za purane jer ih najviše volim izradivati s obzirom na to da su simbol Zagorja. Izradio sam jednog od 300 kilograma", kaže Jamnic. Njegov vepar od crnog hrasta završio je cak kod Hansa Dietricha Genschera, nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Republike Njemacke.

Od istarskih zanatlija koji još uvijek cuvaju tradiciju svoje bacve je predstavio Dalibor Francula, umijece kovanja demonstrirao Srecko Pajkovic, a izradu spona Mario Živolic i Anton Božac. Novost na sajmu bio je Mario Sokolic iz okolice Varaždina koji izraduje kovanice od aluminija, mesinga i bakra s motivima svetog Duje, Trakošcana, Kastva, Dioklecijana... Prodajom kovanica sponzorira svoj art film "Prica iz davnina". Zato je na sajmu bio najzanimljiviji djeci jer je nosio kostim i predstavio tron s rogovima koji se pojavljuju u filmu.

Velika gužva bila je i oko štandova s hranom pa su nestajale makovnjaca i orahnjaca te pljukanci s divljaci, šalšom ili kobasicom. Barbanci su nudili flambirane smokve sa skutom i medom.

"Vec smo trecu godinu ovdje. Sajam je lijep, fešta za malog covjeka. Ima pravih stvari, ali i kindurija iz Indije i Tajvana cemu nije mjesto ovdje", kaže Stanko Ružic iz Puntere. On i Edi Radola predstavili su svoje uporabne predmete od maslinovog drveta.

Iz Pule su došli Norma i Bojan Hofer, koji kažu da je ove godine sajam najbolji. Varaždinska udruga Plemenitaši predstavila je torbe pletene od rogoza, drvene predmete, kovanice i loncarske proizvode. Na placi se moglo vidjeti i kako se melje kukuruz te isprobati glazbeni talent na štandovima s roženicama, šurlama i sopelama. Nakit u obliku glagoljice predstavila je Klaudija Voric iz Savicente. Kao i prošlih godina, moglo se kupiti maslinovo ulje, biljne masti, etericna ulja, proizvodi od lavande, lampe, ukrasi…


Podijeli: Facebook Twiter