Savičenta: Otvorena jesenska Fešta od rožic

Fešta od rožic
Fešta od rožic

Uz otvorenje prve jesenske Fešte od rožic danas je krizantemama svih boja procvjetao i prelijepi Kaštel Morosini-Grimani. S ulazne i bočne strane zidina cvjetni aranžmani ispunili su utore i prozorčiće, uklopivši se u čitavu Placu prepunu cvijeća.

Proizvođači su stigli iz cijele Istre te s kontinenta, većinom iz Varaždina i Čakovca, a nude maćuhice, različite trajnice, tzv. prekrivače ili kamenjarke, već gotove cvjetne vrtove za terase i okućnice, ali najviše je krizantema svih boja, oblika i veličina.

Mališani iz vrtića Balončić s cvjetnim krunama na glavi uljepšali su otvorenje sajma malim igrokazom, osnovci iz Juršića su recitirali, a čak iz Rijeke stigli su pjevači solisti iz Glazbene škole "Aleksandra Jug Matić". Sve okupljene direktor Turističke zajednice Savičente Dean Pustijanac pozvao je sutrašnju Feštu mladega vina u Art centru. Pokrovitelj obiju manifestacija je Općina Svetvinčenat.

- Osim što već desetljeće sajam organiziramo svakog proljeća, sada smo željeli oživjeti Savičentu u ovo doba godine. Ovo je početak, ali ubuduće, kako se bude dovršavala obnova Kaštela, cijelog ćemo ga ukrasiti cvijećem. I mještani sve više brinu o svojim prozorima, terasama i okućnicama, sve više znaju i zanimaju se za hortikulturu, o čemu su puno naučili i od izlagača na našim sajmovima.

Ovdje se mogu dobiti stručni savjeti kako održavati te nasade, njegovati i rasađivati da bi bili trajni. Dio je to i turističke ponude, što se posebno vidi na agroturizmima, kaže organizatorica Mirjana Brikweg, predsjednica udruge Ideja lux.

Cvjetne aranžmane na kaštelu potpisuje Kristina Cianci, dizajnerica cvijeća koja se upravo vratila sa školovanja u Milanu. Ona kaže da su "in" različite cvjetne instalacije i vegetativne skulpture, više materijala, a manje cvijeća.

"Minimalistički stil više nije u modi, sada se ide na puno boja, još ekstremnije od ovoga što smo postavili pred kaštelom", kaže Cianci.

- Ovo je prvi sajam cvijeća u ovo doba godine, ali će nam dobro doći, posebno zbog krizantema i predstojećeg Dana mrtvih. Dobro je što su i cijene povoljne. Već smo kupile maćuhice za pred kuću, neke trajnice za kamenjare, kaže Klaudia Pajković iz Pajkovići, koja je s prijateljicom u Savičentu došla samo zbog sajma. (D. PALIBRK; snimio M. ANGELINI)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter